Utfyllende regler til PSD2 - om sterk kundeautentisering og sikker kommunikasjon

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2018/389 av 27. november 2017 om utfyllende bestemmelser til europaparlaments- og rådsdirektiv 2015/2366 med hensyn til reguleringstekniske standarder for sterk kundeautentisering og vanlige og sikre åpne standarder for kommunikasjon

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2018/389 of 27 November 2017 supplementing Directive (EU) 2015/2366 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards for strong customer authentication and common and secure open standards of communication

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 17.04.2018

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 22.05.2018

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: II. Banker og andre kredittinstitusjoner

Status

Reglene er vedtatt og trådt i kraft i EU.  Reglene er til vurdering av EØS/EFTA-statene for innlemmelse i EØS-avtalen.

Sammendrag av innhold

Morrettsakten, Europaparlaments- og Rådsdirektiv (EU) 2015/2366 (PSD II), skal legge til rette for modernisering og effektivisering av digitale betalingstjenester, bl.a. ved å åpne for nye betalingstjenester hvor betalingstjenestetilbyder kan gis adgang til kundens betalingskonto hos annen kontotilbyder. PSD II skal samtidig øke sikkerhetsnivået ved utførelse av digitale betalingstjenester. I forlengelsen av dette fastsettes det i denne reguleringstekniske standarden utfyllende bestemmelser om sikkerhetskravene til kundeautentisering, unntak fra bruk av sterk kundeautentisering og sikkerhetskravene til kommunikasjon mellom betalingstjenestebruker, - tilbyder og kontotilbyder. Videre angis de nærmere kravene til grensesnittet kontotilbyder må gjøre tilgjengelig for betalingstjenestetilbyder. Betalingstjenestetilbyder og kontotilbyder pålegges rapporteringsplikter til tilsynsmyndighetene ved brudd på kravene i den reguleringstekniske standarden. Samtidig pålegges tilsynsmyndighetene plikter knyttet til overvåkning av grensesnitt, godkjennelse av sikkerhetsmekanismer og unntak fra bruk av sikkerhetsmekanismer.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når forordningen er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres som forskrift i norsk rett, ved inkorporasjon. Inkorporasjon betyr at det i forskrift tas inn en bestemmelse om at EU/EØS-forordningen gjelder som norsk forskrift, med de tilpasninger som følger av EØS-komitebeslutningen.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Reglene forventes ikke å ha økonomiske eller administrative konsekvenser for myndighetene utover økte tilsynsplikter.

Reglene forventes å få betydelige økonomiske konsekvenser for kontotilbyder som må etablere åpne grensesnitt, hvilket krever endringer i IT-systemer og sikkerhetsrutiner. Kravet om å åpne grensesnittene følger imidlertid av PSD II, mens det er de nærmere kvalitetskravene som utfylles i den reguleringstekniske standarden. Reglene vil videre få mindre økonomiske konsekvenser i form av sterkere sikkerhetskrav for betalingstjenestetilbydere som utfører digitale betalingstjenester.

Sakkyndige instansers merknader

Ingen merknad

Vurdering

Reglene er EØS-relevante og akseptable.

Det vil være behov for tekniske EØS-tilpasninger vedr. ikrafttredelsestidspunkt.

Forbehold om Stortingets samtykke gjelder primært morrettsakten PSDII. Denne må være på plass for å gi hjemler til å fastsette denne forordningen, med utfyllende bestemmelser, som forskrift.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2018/0389
Basis rettsaktnr.: 2015/2366
Celexnr.: 32018R0389

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 05.12.2017
Frist returnering standardskjema: 27.03.2018
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Ja
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Ja

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: