Vet - tiltak mot MKS fra Tunisia og Algerie

Kommisjonens gjennomføringsbeslutning (EU) 2018/489 av 21. mars 2018 om endring av gjennomføringsbeslutning (EU) 2017/675 om beskyttelsestiltak mot spredning av munn- og klauvsjukevirus til Unionen fra Algerie og Tunisia

Commisjon Implementing Decision (EU) 2018/489 of 21 March 2018 amending Decision (EU) 2017/675 on measures to prevent the introduction into the Union of the foot-and-mouth disease virus from Algeria and Tunisia

Sakstrinn

  1. Forenklet prosedyre

Opprettet 23.03.2018

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten skal gjennomføres i EFTA-landene samtidig med at den trer i kraft i EU.

Sammendrag av innhold

Rettsakten endrer beslutning (EU) nr. 2017/675. Beslutningen har til hensikt å hindre introduksjon av munn- og klauvsjukevirus fra Algerie og Tunisia etter utbrudd av sjukdommen i disse landene. Den fastsetter tiltak som omfatter krav om rengjøring og desinfeksjon av kjøretøy/fartøy som brukes til transport av dyr fra Algerie og Tunisia til EU, enten direkte eller via Marokko. Endringen består i at beskyttelsestiltakets varighet forlenges fra 30.04.2018 til 30.06.2019.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Beslutning (EU) nr. 2017/675 er gjennomført i forskrift 14. november 2014 nr. 1396 om særskilte beskyttelsestiltak mot spredning av munn- og klovsyke til EØS-området. Det er imidlertid ikke satt noen sluttdato for varighet av bestemmelsene i denne forskriften. En forlengelse av beskyttelsestiltakenes varighet i EU krever derfor ingen endring av forskriften.

Økonomiske og administrative konsekvenser

De fleste reglene i rettsakten gjelder for den første EØS-staten transportmiddelet kommer til. Norge er EØS-yttergrense både på land mot Russland og mot sjø. Trolig er det lite transport av levende dyr og fôr mellom EØS og Algerie/Tunisia hvor Norge er den første EØS-staten transportmiddelet kommer til. Rettsakten antas dermed å ha begrenset praktisk betydning i Norge. Den får neppe administrative eller økonomiske konsekvenser for noen her i landet.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakter etter forenklet prosedyre behandles ikke særskilt av Spesialutvalget for matområdet (SUMO). SUMO mottar til orientering en liste over rettsakter som følger forenklet prosedyre.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Rettsaktnr.: 2018/489
Celexnr.: 32018D0489

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Nei
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:
Dato for faktisk gjennomføring:
Dato varsling til ESA om gjennomføring: