Vet - HPAI tredjeland

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2018/1650 av 5. november 2018 om endring av vedlegg I til forordning (EF) nr. 798/2008 som angår opplysningene vedrørende Canada, Russland og USA på listen over tredjeland, områder, zoner og segmenter, hvorfra visse fjørfeprodukter kan importeres til og sendes i transit gjennom Unionen, i forbindelse med høypatogen aviær influensa

Commission Implementing Regulation (EU) 2018/1650 of 5 November 2018 amending Annex I to Regulation (EC) No 798/2008 as regards the entries for Canada, Russia and the United States in the list of third countries, territories, zones or compartments from which certain poultry commodities may be imported into or transit through the Union in relation to highly pathogenic avian influenza

Sakstrinn

  1. Forenklet prosedyre

Opprettet 06.11.2018

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 18.12.2018

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten skal gjennomføres i EFTA-landene samtidig med at den trer i kraft i EU.

Sammendrag av innhold

Rettsakten endrer oppføringen av Canada, Russland og USA i del 1 av vedlegg I til forordning (EF) nr. 798/2008 når det gjelder tilatelse til import og transitt av fjørfe og fjørfeprodukter.

Forordning (EU) nr. 798/2008 vedlegg 1 del 1 fastsetter liste over tredjeland og områder hvorfra det tillates import og transitt av fjørfe og fjørfeprodukter. Forordningen gir også vilkår for at et tredjeland, territorium, sone eller segment kan anerkjennes som fri for høypatogen aviær influensa (HPAI). I tabellen i del 1 av vedlegg I til forordningen angis det i kolonne 6A og 6B periode for suspendering av import- og transitt-tillatelsen. I kolonne 6A angis sluttdato for import- og transitt-tillatelse, mens det i kolonne 6B angis begynnelsesdato for import- og transitt-tillatelsen. Årsaken til oppføring av datoer i disse kolonnene, og dermed suspensjon av import- og transitt-tillatelsen, er at kravene i forordningen ikke til tilfredsstilles grunnet f.eks. utbrudd av HPAI.

Canada og USA er oppført med områder hvor det etter et utbrudd med HPAI er gjennomført sanering, rengjøring og desinfeksjon. Begynnelsesdato for import- og transitt-tillatelse fra disse områdene strekker seg 2 år tilbake i tid. Oppføringene kan derfor fjernes.

Russland er oppført med import- og transitt-tillatelse av fjørfe og fjørfeprodukter fra hele landet. Den 17. november 2016 bekreftet russiske myndigheter utbrudd av HPAI i en fjørfebesetning i landet. Siden november 2016 er det meldt om flere slike utbrudd. Russiske veterinærmyndigheter har opplyst Kommisjonen om at de siden 17. november 2016 har suspendert utstedelsen av veterinærattester for forsendelser av fjørfe og fjørfeprodukter til import eller transitt til EU. Grunnet utbruddene av HPAI har Russland ikke lengre fristatus for sykdommen. Av hensyn til tydelighet og rettsikkerheten oppdateres oppføringen til Russland i del 1 av vedlegg 1 av forordningen  tilsvarende med en sluttdato for import- og transitt-tilatelse den 17. november 2016.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Endringene medfører at forskrift om import og transitt av fjørfe og visse fjørfeprodukter fra tredjestater må endres i henhold til rettsakten.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Det vurderes at endringene vil ha få administrative og økonomiske konsekvenser. Ingen av endringene har noen praktisk betydning da dato for innføring eller oppheving av import- og transitt-tillatelsen er tilbake i tid.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten skal innlemmes i EØS-avtalen etter forenklet prosedyre. Den tas opp til orientering i Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Rettsaktnr.: 2018/1650
Celexnr.: 32018R1650

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: 09.11.2018
Dato for faktisk gjennomføring:
Dato varsling til ESA om gjennomføring: