Utfyllende bestemmelser til PSD2 om krav til det sentrale registeret hos EBA

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2019/411 av 29. november 2018 om utfylling av europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2015/2366 med hensyn til tekniske reguleringsstandarder om fastsettelse av tekniske krav til utvikling, drift og vedlikehold av det elektroniske sentrale registeret og om adgang til informasjon fra dette.

COMMISSION DELEGATED REGULATION (EU) 2019/411 of 29 November 2018 supplementing Directive (EU) 2015/2366 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards setting technical requirements on development, operation and maintenance of the electronic central register within the field of payment services and on access to the information contained therein

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 23.04.2019

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: II. Banker og andre kredittinstitusjoner

Status

Sammendrag av innhold

Den regulatoriske standarden gir utfyllende bestemmelser til betalingstjenestedirektivet - europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2015/2366 (PSD2). Standarden setter tekniske, operasjonelle og funksjonelle krav til det sentrale elektroniske registeret under PSD 2, som skal etableres hos EBA (European Banking Authority). Standarden regulerer hvordan registeret skal kunne oppdateres av nasjonale tilsynsmyndigheter, tidfsfrister for oppdatering, validering av informasjonen i registeret, samt hvordan registerinformasjon skal gjøres tilgjengelig for brukere av registeret. Brukere i denne sammenheng er brukere av betalingstjenester og andre interessenter. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når forordningen er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon. (Inkorporasjon betyr at det i lov/forskrift tas inn
en bestemmelse om at EU/EØS-forordningen gjelder som norsk lov/forskrift med de tilpasninger som følger av EØS-komitebeslutningen).

Økonomiske og administrative konsekvenser

Økonomiske og administrative konsekvenser er begrenset til endringer i i Finanstilsynets prosesser for registrering av foretak, samt tilknyttede IT-løsninger i  Finanstilsynet.

Sakkyndige instansers merknader

Spesialutvalget for kapitalbevegelser og finansielle tjenester har behandlet saken. Forslaget anses relevant og akseptabelt.

Vurdering

De utfyllende bestemmelsene har vært på høring av EBA og er vedtatt av EU-kommisjonen. Reglene er til vurdering av EØS/EFTA-statene for
innlemmelse i EØS-avtalen. Tekniske tilpasninger ved innlemmelse i EØS-avtalen gjelder kun dato for ikrafttredelse.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2019/411
Basis rettsaktnr.: 2366/2015
Celexnr.: 32019R0411

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 04.12.2018
Frist returnering standardskjema: 26.03.2019
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Ja
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: