Standard mal for årsrapport på kontrollområdet

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/723 som fastsetter regler for anvendelse av forordning (EU) 2017/625 av Europaparlamentet og Rådet når det gjelder standard mal til bruk ved årlig rapportering fra medlemslandene.

Commission implementing regulation (EU) 2019/723 laying down rules for the application of Regulation (EU) 2017/625 of the EUropean Parliament and of the Council as regards the standard model form to be used in the annual reports submitted by Member States

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 28.03.2019

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 19.07.2019

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet / Landbruks- og matdepartementet / Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten er innlemmet i EØS-avtalen.

Sammendrag av innhold

Kommisjonen har utarbeidet underliggende regelverk til ny kontrollforordning (EU) 2017/625, Artikkel 113,  om standard mal til bruk ved årlig rapportering fra medlemslandene. Kommisjonens gjennomføringsforordning skal sikre at medlemslandenes årsrapporter utformes på en ensartet måte slik at det blir mulig å sammenstille datatene til bruk overfor beslutningstakere, publikum, og i handelsøyemed. Den inneholder en generell del (DEL I) og en spesifikk del (DEL II). DEL I består av en overordnet vurdering av virksomheten og resultat av tilsyn, endringer gjort i flerårig kontrollplan og presentasjon av avgifter og gebyrer. DEL II inneholder 10 rapporteringsområder: Mat og mattrygghet, GMO, fôrvare, dyrehelse og fiskehelse, animalske biprodukter, dyrevelferd, plantehelse, plantevernmidler (bruk og omsetning), økologisk produksjon og omsetning samt beskyttede betegnelser. For hvert av områdene skal det rapporteres en overordnet vurdering av status på området, data om tilsyn og resultat av tilsyn. Det er lagt vekt på at rapportmalen skal integrere eksisterende rapporteringsforpliktelser, unngå dobbel rapportering og skal heller ikke øke den administrative byrden. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i en ny forskrift om kontroll - Standard mal for årsrapport. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

De økonomiske og administrative konsekvensene er utredet i forbindelse med ny kontrollforordning (EU) 2017/625. Denne forordningen, som fastsetter regler om anvendelse av kontrollforordningen, vil ikke innebære konsekvenser for næringslivet, bare for Mattilsynet. Viktigste konsekvens er at Mattilsynet må utvikle en ny registreringsløsning for tilsyn av næringsmidler, såkalt produkttilsyn, og inspektørene må få opplæring i bruk av dette. Ellers vil det kreve ressurser i Mattilsynet for å endre måten vi rapporterer på, og særlig gjelder dette analyser av data generelt gjennom tilsynet.  Det er ikke ennå avklart om Norge får tilgang til å rapportere direkte til Kommisjonens database, IMSOC. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Utvikling av standardmalen har pågått i ca. to år i en ekspertgruppe der Mattilsynet aktivt har deltatt i utviklingsarbeidet. Vi støtter gjennomføringsforordningen slik den nå foreligger. 

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2019/723
Basis rettsaktnr.: 2017/625
Celexnr.: 32019R0723

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 18.03.2019
Frist returnering standardskjema: 05.07.2019
Dato returnert standardskjema: 06.08.2019
Dato innlemmet i EØS-avtalen: 13.12.2019
Nummer for EØS-komitebeslutning: 280/2019
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:
Dato for faktisk gjennomføring:
Dato varsling til ESA om gjennomføring:

Lenker