Revisjon Økodesign og Energimerking, ventilasjonsaggregater

Revisjonsstudie for økodesign og energimerking av ventilasjonsaggregater (1253/2014, 1254/2014)

Review study on the Ecodesign and Energy Labelling on ventilation units

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 07.03.2019

Spesialutvalg: Energi

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Olje- og energidepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen:

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Ventilasjonsaggregater er blant NVEs prioriterte produkter. Første interessentmøte er planlagt før sommeren (mai/senest juni).

Bakgrunn

Produktgruppen er blant NVEs prioriterte produkter for særskilt oppfølging. Første interessentmøte er planlagt før sommeren (mai/senest juni).

Denne saken er knyttet til økodesigndirektivet og rammeforordningen for energimerking av produkter. Rammeforordningen for energimerking av produkter er ennå ikke gjennomført i Norge. 
Økodesigndirektivet (2009/125/EF) er sammen med energimerkeforordningen (2017/1369), som erstatter det tidligere energimerkedirektivet (2010/30/EF), virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning i hele deres livssyklus, og gi forbrukeren mulighet til å velge det mest energieffektive produktet på markedet. Økodesigndirektivet, med underliggende forordninger, pålegger produsenter og importører i EU-markedet kun å bringe produkter i omsetning som lever opp til kravene. Produkter som tilfredsstiller kravene, skal være CE-merket. Energimerkedirektivet/-forordningen, med underliggende produktspesifikke forordninger, pålegger leverandører og forhandlere blant annet å forsyne produktene med trykte og elektroniske versjoner av energimerket og produktdatablad slik at forbrukeren kan ta et bevisst valg i kjøpssituasjonen. Energikrav til produkter er et av flere virkemidler for å nå EUs overordnede energieffektiviserings- og klimamål. 

Les mer om dette på NVEs nettsider.

Sammendrag av innhold

Europakommisjonen har startet en studie for gjennomgang av forordningene for ventilasjonsaggregater, økodesignforordning 1253/2014 og energimerkeforordning 1254/2014.

Ventilasjonsaggregater er blant NVEs prioriterte produkter og NVE vil derfor følge studien på nært hold.

Revisjonsstudien startet i februar 2019 og ferdigstilles tidlig i 2020. Resultatet planlegges framlagt for samrådsforumet tidlig i 2020. Norske aktører oppfordres til å melde seg som interessenter og engasjere seg i studien.

Fokus i studiet 

Eksisterende kravforberedende studier vil bli oppdatert.

Revisjonen skal inneholde en vurdering av de aspektene som er nevnt i revisjonsklausulen (artikkel 8) i kommisjonsforordning (EU) nr. 1253/2014 og revisjonsklausulen (artikkel 7) i kommisjonsforordning (EU) nr. 1254/2014:

  • Mulig utvidelse av virkeområdet for forordningene
  • Verifiseringstoleransene for myndigheters verifisering av de målte parametrene
  • Om det er hensiktsmessig å ta hensyn til virkningene av støvfiltre med lavt energiforbruk på energieffektiviteten
  • Behovet for å fastsette ytterligere et nivå med strengere krav til miljøvennlig utforming

Konsulenten som gjennomfører studien oppfordrer interessenter til å sende inn posisjonsdokumenter og relevant informasjon snarest mulig og fortrinnsvis før utgangen av mars.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Økonomiske og administrative konsekvenser

Sakkyndige instansers merknader

Vurdering

Andre opplysninger

Konsulenten som gjennomfører studien oppfordrer interessenter til å sende inn posisjonsdokumenter og relevant informasjon snarest mulig og fortrinnsvis før utgangen av mars.

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 2009/125/EF, 1253/2014, 2010/30/EF, 2017/1369 og 1254/2014

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker