Vet - beskyttelsestiltak hest Romania

Kommisjonens beslutning (EU) 2019/1886 av 7. november 2019 om endring av beslutning 2010/346/EU når det gjelder regionalisering av Romania i forbindelse med beskyttelsestiltak for smittsom anemi

Commission Implementing Decision (EU) 2019/1886 of 7 November 2019 amending Commission Decision 2010/346/EU as regards the regionalisation of Romania for the application of the protective measures with regard to equine infectious anaemia

Sakstrinn

  1. Forenklet prosedyre

Opprettet 15.11.2019

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 08.01.2020

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er vedtatt i EU. Den er publisert i OJ. 

Sammendrag av innhold

Beslutning 2019/1886/EU endrer beslutning 2010/346/EU når det gjelder hvilke deler av Romania beskyttelsestiltakene mot smittsom anemi hos hest gjelder for. 

Beslutning 2010/346/EU fastsetter beskyttelsestiltak i forbindelse med smittsom anemi hos hestedyr i Romania. Årsaken til at beslutning 2010/346/EU ble fastsatt var at smittsom anemi i Romania på det tidspunktet ikke var utryddet. Beslutningen gjelder dyr av hestefamilien fra Romania samt sæd, egg og embryo eller blodprodukter fra slike dyr. Beslutningen pålegger rumenske myndigheter å sørge for tiltak i form av isolering under offentlig tilsyn, testing, rapportering samt utstedelse av dokumentasjon i form av henholdsvis helsesertifikater og identifikasjonsdokumenter (pass) for dyr av hestefamilien. Videre stilles det krav om at alle dyr av hestefamilien skal være merket med en elektronisk transponder. Det følger også av vedtaket at forsendelser skal meldes til bestemmelsesstedet via Traces minst 36 timer før ankomsttidspunktet. Videre pålegger vedtaket andre medlemsland å sikre at dyr av hestefamilien som importeres fra Romania enten slaktes innen 72 timer etter ankomst til mottakerslakteriet eller isoleres under offentlig veterinærtilsyn.

På møtet i Den stående komite i juni 2019 la Romania frem en situasjonsrapport over smittsom anemi i landet. Det fremgikk av rapporten at visse deler av Romania har vært fri for sykdommen i mer enn 12 måneder, eller at sykdomsforekomsten har ligget under grensen på regionalt nivå som skal overholdes av medlemsland for å oppnå fristatus. Det ble derfor besluttet at virkeområdet for beskyttelsestiltakene i Romania burde avgrenses i til å gjelde kun de områder der beskyttelsestiltak fortsatt anses nødvendig.

Vedlegg til beslutning 2010/346/EU bør derfor endres.

Beskyttelsestiltakene skal gjelde for følgende områder i Romania:

Bihor, Satu Mare, Maramureș, Bistriț-Năsăud, Sălaj, Cluj, Mureș, Harghita, Alba, Sibiu, Brașov, Hunedora, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Tulcea.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Endringene medfører at forskrift 26. juli 2010 nr. 1139 om særskilte beskyttelsestiltak i forbindelse med smittsom anemi blant dyr av hestefamilien i Romania må endres i henhold til rettsakten.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Det vurderes at endringene vil ha få administrative og økonomiske konsekvenser.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten skal innlemmes i EØS-avtalen etter forenklet prosedyre. Den tas opp til orientering i Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Rettsaktnr.: 2019/1886
Celexnr.: 32019D1886

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: 11.11.2019
Dato for faktisk gjennomføring: 26.11.2019
Dato varsling til ESA om gjennomføring: