Endring av Desicion C(2015) 8005

Kommisjonens gjennomføringsbeslutning C(2020) 4241 som endrer Kommisjonens gjennomføringsbeslutning C(2015) 8005 hva gjelder utsettelse av ikrafttredelse for visse krav for bakgrunnssjekk som følge av utbruddet av COVID-19.

Commission Implementing Decision C(2020) 4241 amending Implementing Decision C(2015) 8005 as regards the postponements of some regulatory requirements in the area of background check because of the COVID-19 pandemic

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 02.07.2020

Spesialutvalg: Transport

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Samferdselsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg XIII. Transport

Kapittel i EØS-avtalen: VI. Sivil luftfart

Status

Regelverksforslaget ble presentert og diskutert under ekstraordinært AVSEC-møte mai 2020. Forslaget ble sendt på skriftlig votering blant medlemslandene i juni 2020. Forslaget er ferdig behandlet hos Kommisjonen. Rettsakten faller inn under EFTAs hurtigprosedyre.

Det er Luftfartstilsynet som skal gjennomføre forskriftsendringen som vil gjennomføre endringsbeslutningen i norsk rett da det faller innenfor Luftfartstilsynets delegerte forskriftskompetanse, jf. securityforskriften § 4 andre ledd.

Sammendrag av innhold

Europaparlaments- og Rådsforordning (EF) nr. 300/2008 etablerer felles bestemmelser om sikkerhet i sivil luftfart. På securityområdet er de detaljerte tiltakene for gjennomføring av felles grunnleggende standarder for luftfartssikkerhet fastsatt i forordning (EU) 2015/1998 og i beslutning C(2015) 8005. Det er foreslått utsatt ikrattredelse av visse krav som fremgår av beslutningen, men ettersom beslutningen inneholder den konfidensielle delen av de detaljerte gjennomføringsbestemmelsene i securityregelverket kan inneholdet i disse ikke beskrives i notatet her. Det er skrevet eget EØS-notat om endringene i den delen av regelverket som er publisert i Official Journal, se EØS-notatet for forordning (EU) 2020/910. 

Kommisjonen har foreslått endringene som følge av den ekstraordinære situasjonen i luftfarten i lys av utbruddet av Covid-19. Hensikten med utsettelsen og endringene er å bidra til å lette arbeidsbyrden for de nasjonale luftfartsmyndighetene og aktørene i markedet i denne perioden.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Den nye rettsakten er gitt med hjemmel i forordning 300/2008, som igjen har hjemmel i TFEU artikkel 100. 

Rettsakten vil bli gjennomført i norsk rett ved en endring av forskrift 1. mars 2011 nr. 214 om forebyggelse av anslag mot sikkerheten i luftfarten mv.(securityforskriften), og tilhører gruppe 2.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Luftfartstilsynet har ikke identifisert økonomiske eller administrative konsekvenser for norske myndigheter eller norske aktører som følge av endringsbeslutningen som sådan.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsaktene følger fast track-prosedyren og behandles derfor ikke av SU Transport.

Luftfartstilsynet finner at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.

Rettsakten vil ikke bli sendt på nasjonal høring.

Vurdering

Nytt regelverk utfyller beslutning C(2015) 8005 som allerede er gjennomført i norsk rett gjennom EØS-avtalen.

Luftfartstilsynet finner at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel. Det anses ikke å være behov for tilpasningstekst

Andre opplysninger

Endringene i beslutningen medfører endringer i beslutningens del om bakgrunnssjekk. Disse endringene er en del av det konfidensielle regelverket og vil derfor ikke bli publisert eller kommentert.

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Vedtak/beslutning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: C(2020) 4241
Basis rettsaktnr.: 300/2008
Celexnr.: 32020D4241

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 02.07.2020
Frist returnering standardskjema:
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: