Plantevernmidler - pyriproksyfen, regodkjenning

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2020/968 av 3. juli 2020 om fornyet godkjenning av det aktive stoffet pyriproksyfen i samsvar med europaparlaments- og rådsforordning (EF) nr. 1107/2009 om omsetning av plantevernmidler, og om endring av vedlegget til gjennomføringsforordning (EU) nr. 540/2011

Commission Implementing Regulation (EU) 2020/968 of 3 July 2020 renewing the approval of the active substance pyriproxyfen in accordance with Regulation (EC) No 1107/2009 of the European Parliament and of the Council concerning the placing of plant protection products on the market, and amending the Annex to Commission Implementing Regulation (EU) No 540/2011

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 25.06.2020

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 10.09.2020

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XV. Farlige stoffer

Status

Rettsakten er behandlet i "Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed - Section: Phytopharmaceuticals - Legislation".

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Rettsakten regodkjenner Pyriproksyfen som aktivt stoff som kan inngå i plantevernmiddel frem til 31. juli 2035.

Som følge av kriteriene om identifisering av hormonforstyrrende egenskaper, gitt gjennom forordning (EU) 2018/605, er stoffet særskilt vurdert med tanke på slike egenskaper. Det er imidlertid ikke funnet risiko for hormonsforstyrende egenskaper. Det er imidlertid fastsatt noen punkter som medlemslandene skal være særlig oppmerksomme på ved (re)vurdering av plantevernmidler med pyriproxifen som aktivt stoff. Dette gjelder blant annet behov for beskyttelse av sedimentlevende og akvatiske organismer, hvor risikoreduserende tiltak må benyttes ved behov. Det samme gjelder behov for beskyttelse av bier, hvor det er aktuelt med spesifikke bruksbetingelser for utendørs bruk. Det kan inkludere restriksjoner til bruk utenfor blomstringsperioden for bie-attraktive kulturer/ugress, sprøytefrie soner og/eller avdriftsreduserende utstyr.

Tilvirker er dessuten pålagt, innen en frist på to år, å framlegge ytterligere opplysninger om effekten av vannrenseprosesser i forhold til eventuelle rester av stoffet og av metabolitter, i grunnvann og overflatevann når dette brukes som drikkevann. 

Søknaden for revurdering av dette stoffet er behandlet i samsvar med forordning (EU) nr. 1107/2009. Stoffet tas med denne godkjenningen derfor ut av liste A og legges til liste B i vedlegget til forordning (EF) nr. 540/2011. 

Merknader

Generelt om godkjenning av plantevernmidler

Aktive stoffer som er tillatt brukt i plantevernmidler blir oppført på en liste i forordning (EU) nr. 540/2011. A-listen inneholder stoffer som er vurdert etter EUs gamle direktiv (EF) nr. 91/414, B-listen stoffer som er vurdert etter det nye regelverket, dvs. forordning (EU) 1107/2009, eller etter en overgangsløsning, C-listen basissubstanser, D-listen lavrisiko stoffer og E-listen substitusjonskandidater. Listen endres løpende ettersom nye vurderinger blir gjort og stoffene får endrede vilkår, mister godkjenningen eller nye stoffer blir godkjent.

For at et preprat som inneholder et aktivt stoff som er på listen, skal kunne brukes i Norge må det først søkes om godkjenning i Norge. Det er Mattilsynet som godkjenner plantevernmidler i Norge etter en omfattende vurdering, der det blant annet blir tatt hensyn til spesielle norske forhold.

Rettslige konsekvenser

Denne forordningen vil kreve en mindre endring i forskrift 6. mai 2015 nr. 455 om plantevernmidler ved at rettsakten tilføyes i opplistingen av rettsakter.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Gjennomføring av forordningen anses ikke å ha økonomiske og/eller administrative konsekvenser av betydning for virksomheter eller for Mattilsynet. Dersom et preparat med det aktive stoffet søkes godkjent i Norge, vil saksbehandlingen dekkes av et gebyr.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Norge ved Mattilsynet har deltatt i kommisjonsarbeidsgruppen for rettsakten i Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed - Section: Phytopharmaceuticals - Legislation".

Pyriproxyfen er her i landet godkjent i Admiral 10 EC til bruk mot skadedyr på prydplanter i veksthus. Ved revurdering av det godkjente preparatet må Mattilsynet ta særlig hensyn til risikoen for bier i prydplanter dersom disse har blomster som er attraktive for bier og plantene skal flyttes ut. Endringer av dagens godkjenning kan derfor ikke utelukkes. 

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2020/968
Basis rettsaktnr.: 1107/2009
Celexnr.: 32020R0968

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 12.06.2020
Frist returnering standardskjema: 02.10.2020
Dato returnert standardskjema: 21.09.2020
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker