Fastsettelse av mal for avtalesammendraget for offentlige elektroniske kommunikasjonstjenester

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2019/2243 av 17. desember 2019 om fastsettelse av en mal for avtalesammendraget som i henhold til europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) 2018/1972 skal brukes av tilbydere av offentlig tilgjengelige elektroniske kommunikasjonstjenester

COMMISSION IMPLEMENTING REGULATION (EU) 2019/2243 of 17 Decembre 2019 establishing a template for the contract summary to be used by providers of publicly available electronic communications services pursuant to Directive (EU) 2018/1972 of the European Parliament and of the Council

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 10.03.2020

Spesialutvalg: Kommunikasjoner

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Kommunal- og distriktsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg XI. Elektronisk kommunikasjon, audiovisuelle tjenester og informasjonssamfunnstjenester

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Gjennomføringsforordning 2019/2243 ble vedtatt 17. desember 2019 og skal tre i kraft i EU 21. desember 2021. Forordningen er under vurdering i EØS-EFTA-landene.

Sammendrag av innhold

Gjennomføringsforordning 2019/2243 ble vedtatt 17. desember 2019 og skal tre i kraft i EU 21. desember 2021. Forordningen er under vurdering i EFTA-landene. Gjennomføringsforordningen er gitt med hjemmel i europaparlament- og rådsdirektiv (EU) 2018/1972 av 11. desember 2018 om fastsettelse av et europeisk regelverk for elektronisk kommunikasjon (ekomkodeksen). Av ekomkodeksen artikkel 102 (3) fremgår det: «Tilbydere av andre offentlig tilgjengelige elektroniske kommunikasjonstjenester enn overføringstjenester som brukes til levering av maskin-til-maskin-tjeneste, skal gi forbrukerne et kortfattet og lett leselig avtalesammendrag». Et avtalesammendrag skal gis til forbrukere, mikrobedrifter, små bedrifter og ideelle organisasjoner, jf. ekomkodeksen artikkel 102 (2).

Sammendraget skal vise de viktigste elementene i opplysningskravene i samsvar med artikkel 102 (1) slik at forbruker skal få de opplysningene forbrukeren trenger for å foreta et kvalifisert og veloverveid valg av tjeneste. Avtalesammendraget skal være i tråd med forbruker- og personvernregelverket, herunder artikkel 5 og 6 i direktiv 2011/83/EU om forbrukerrettigheter, og opplysningene som fremgår av vedlegg VIII i ekomkodeksen. Opplysninger som skal gis av tilbyder er blant annet en beskrivelse av tjenestens viktigste egenskaper, selskapets navn, adresse og annen kontaktinformasjon, pris, varighet mv.

De viktigste elementene skal minst omfatte:

a)         navn, adresse og kontaktopplysninger for tilbyderen, og dersom dette er forskjellig, kontaktopplysninger ved eventuelle klager,

b)         de viktigste kjennetegnene ved hver enkelt tjeneste som tilbys,

c)         de respektive prisene for aktivering av den elektroniske kommunikasjonstjenesten og for eventuelle gjentatte eller for-bruksrelaterte gebyrer, dersom tjenesten leveres mot direkte pengebetaling,

d)         avtalens varighet og vilkår for fornyelse og opphør,

e)         i hvilken grad produktene og tjenestene er utformet for sluttbrukere med nedsatt funksjonsevne, 

f)         når det gjelder internettilgangstjenester, et sammendrag av de opplysningene som kreves i henhold til bokstav d) og e) i artikkel 4 nr. 1 i forordning (EU) 2015/2120.

Av artikkel 1 i gjennomføringsforordningen fremgår det at malen for avtalesammendraget skal utformes om beskrevet i vedlegge del A og i tråd med instruksjonene i del B. 

I artikkel 2 er det gitt en nærmere beskrivelse av hvordan avtalesammendraget skal utformes. Avtalesammendraget skal blant annet ikke overstige en A4-side med mindre det er særlig begrunnet. Det stilles også krav til overrskrifter, skritstørrelse, skrifttype og til at det skal benyttes et språk som er lett leselig og forståelig or forbrukerne. 

Merknader

Rettslige konsekvenser

Gjennomføringsforordningen kan ikke tre i kraft før ekomkodeksen er en del av EØS-avtalen. Norge forbereder gjennomføring av ekomkodeksen t i EØS-avtalen og norsk rett. Ekomkodeksen skal gjennomføres i EU innen 21. desember 2020. Nasjonale myndigheter arbeider for å gjennomføre ekomkodeksen i norsk rett til samme tid eller så nært opptil som mulig. Ettersom denne forordningen gjennomfører en bestemmelse i ekomkodeksen og det er nødvendig med en lovendring for å gjennomføre sistnevnte, vil det bli tatt artikkel 103 forbehold ved innlemming av gjennomføringsforordningen i EØS-avtalen. 

Forordningen bør gjennomføres og vedtas som forskrift til loven som gjennomfører ekomkodeksen. En slik forskriftshjemmel vil bli hørt på vanlig måte.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Informasjonsplikten som beskrevet over vil føre til en økt administrativ byrde på tilbyder. Tilbyder må utarbeide verktøy som sikrer at de oppfyller nevnte forpliktelser. Det er naturlig å tenke at løsningene automatiseres. I så måte må det påregnes en engangskostnad for etablering av et slikt system, samt eventuelle vedlikeholdskostnader. Forordningens presiseringer medfører ikke økonomiske eller administrative konsekvenser som ikke allerede er forutsatt vil påløpe som følge av innføringen av ekomkodeksen i norsk rett.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten skal vurderes i spesialutvalget for kommunikasjoner der berørte departementer er representert.

Konklusjon: 

Gjennomføringsforordningen er EØS-relevant og akseptabel og anbefales tatt inn i EØS-avtalen vedlegg XI uten at dette medfører behov for norsk tilpasningstekst. Det er behov for å ta artikkel 103 forbehold ved innlemming av gjennomføringsforordningen i EØS-avtalen da forordningen gjennomfører en bestemmelse i ekomkodeksen og det er behov for lovendring for å gjennomføre ekomkodeksen i norsk rett. 

Vurdering

Gjennomføringsforordningen er EØS-relevant og akseptabel, og departementet anbefaler at rettsakten blir tatt inn i EØS-avtalen vedlegg XI uten at dette medfører behov for norsk tilpasningstekst. 

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2019)2243
Rettsaktnr.: (EU) 2019/2243
Basis rettsaktnr.: (EU) 2018/1972
Celexnr.: 32019R2243

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 14.01.2020
Frist returnering standardskjema: 05.05.2020
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Ja

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: