Ekvivalensavtale USA sjømat - 2020/1641

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2020/1641 av 5. november 2020 om innførselen av levende, kjølte, frosne eller behandlede toskallete bløtdyr, pigghuder, sekkdyr og sjøsnegler beregnet på konsum fra De forente stater (USA)

Commission implementing regulation (EU) 2020/1641 of 5 November 2020 regarding imports of live, chilled, frozen or processed bivalve molluscs, echinoderms, tunicates and marine gastropods for human consumption from the United States of America

Sakstrinn

  1. Forenklet prosedyre

Opprettet 24.11.2020

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet / Landbruks- og matdepartementet / Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten ble vedtatt av EU-kommisjonen 5. november 2020 og kunngjort i Official Journal 6. november 2020. Rettsakten trer i kraft 26. november 2020.

Sammendrag av innhold

Forordning (EU) 2020/1641 etablerer et forenklet helsesertifikat som skal følge forsendelser med levende, kjølte, frosne eller behandlede toskallede bløtdyr, pigghuder, sekkdyr og sjøsnegler beregnet på konsum, som kommer fra statene Massachusetts og Washington i De forente stater (USA).

Rettsakten er basert på en ekvivalensavtale mellom EU og USA, og stadfestet gjennom denne rettsakten (2020/1641). Denne avtalen regulerer den veterinære grensekontrollen av levende, kjølte, frosne eller behandlede toskallede bløtdyr, pigghuder, sekkdyr og sjøsnegler beregnet på konsum, og at regelverket i USA og EU er like og dermed kan man tillate en enklere import til EU/EØS. Reglene dekker kun produktene som kommer fra statene Massachusetts og Washington i USA.

Avtalen mellom EU og USA sikrer også en enklere og mer smidig handelsforhold mellom partene. For øvrig har EU også avtaler med blant annet Canada, Chile, New Zealand og Sveits.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten er gjennomført i norsk rett gjennom forskrift 20. november 2020 nr. 2424 om import av toskallede bløtdyr, pigghuder, sekkdyr og sjøsnegler fra De forente stater.

Rettsakten er gjennomført etter forenklet prosedyre.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten vurderes ikke til å ha noen vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser. Ved at det ikke har vært tillatt med import av disse produktene fra USA vil rettsakten kunne gi muligheter for næringen, med tilhørende kostnader for importørene og økt arbeid for Mattilsynet i forhold til grensekontrollen av disse produktene.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakter etter forenklet prosedyre behandles ikke særskilt av Spesialutvalget for Matområdet (SUMO). SUMO mottar til orientering en liste over rettsakter som følger forenklet prosedyre.

Vurdering

Forordning (EU) 2020/1641 regulerer særskilte forenklede importvilkår for innførselen av levende, kjølte, frosne eller behandlede toskallete bløtdyr, pigghuder, sekkdyr og sjøsnegler beregnet på konsum fra delstatene Massachusetts og Washington i De forente stater, når Norge er innførselsstedet i EØS-området. Dette gjøres via bruk av helsesertifikatet som er lagt i vedlegget til rettsakten.

De vanlige kontrollreglene knyttet til disse produktene skal ellers følges.

Mattilsynet vurderer rettsakten som fornuftig og vil sikre en smidig handel med disse produktene fra delstatene Massachusetts og Washington i De forente statene.

Ellers finnes en oversikt over alle avtaler som er inngått mellom EU og andre stater utenfor EØS her: https://ec.europa.eu/food/safety/international_affairs/agreements_en

Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 13

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Rettsaktnr.: 202071641
Celexnr.: 32020R1641

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Nei
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: 26.11.2020
Dato for faktisk gjennomføring: 26.11.2020
Dato varsling til ESA om gjennomføring: