Reach/XVII/terfenyl, hydrogenert

Kommisjonsforordning (EU) xx av xx om endring i vedlegg XVII i forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering, godkjenning og begrensninger av kjemikalier (REACH) om terfenyl, hydrogenert

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 01.07.2021

Spesialutvalg: Handelsforenklinger / Kjemikalier

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Klima- og miljødepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XV. Farlige stoffer

Status

Sammendrag av innhold

Forordning (EF) nr. 1907/2006 omhandler registrering, vurdering og godkjenning av samt begrensninger for kjemikalier (Reach). Italia har foreslått et forbud mot produksjon, bruk og omsetning av terfenyl, hydrogenert, i stoffblandinger og faste produkter, samt deler av faste produkter som inneholder terfenyl, hydrogenert basert på stoffets egenskaper som veldig persistent og veldig bioakkumulerende (vPvB).

Med bakgrunn i stoffets alvorlige langtidsvirkninger for helse- og miljø, ble stoffet i 2018 oppført på kandidatlista i Reach som stoffer som gir stor grunn til bekymring (SVHC). Restriksjonsforslaget tar utgangspunkt i oppføringen på kandidatlista, der terfenyl hydrogenert er definert som et stoff av ukjent eller variabel komposisjon, komplekse reaksjonsprodukter eller biologiske materialer (UVCB). Minst en av komponentene i terfenyl, hydrogenert, kalt orto-terfenyl, oppfyller kriteriene for vPvB-stoffer. Ettersom orto-terfenyl forekommer i konsentrasjoner over 0,1% i terfenyl, hydrogenert, vurderes hele stoffet som vPvB.   

Formålet med restriksjonen er å forhindre utslipp av disse vPvB-stoffene da de kan forårsake alvorlige og irreversible effekter i miljøet. Terfenyl, hydrogenert brukes blant annet som tilsetningsstoff i plast, maling og lakk og lim og fugemasse. Restriksjonsforslaget omfatter både stoffet i seg selv, stoffblandinger og produkter der konsentrasjonen av terfenyl, hydrogenert overskrider 0,1%.  Forslaget omfatter ikke varmeoverføringsmedier, som er det største bruksområdet. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Hovedrettsakten, forordning (EF) nr. 1907/2006 om registrering, vurdering og godkjenning av samt begrensninger for kjemikalier (Reach), er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i norsk rett ved REACH-forskriften. Gjennomføring av nye forordninger skjer ved endringer i denne forskriften. Dette gjelder også endringer i forordninger som tilhører Reach, som gebyrforordningen til Reach.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Endringen styrker eksisterende EU-regelverk og vil derved gi økt beskyttelse av helse og miljø. Den samlede innstrammingen av kjemikaliepolitikken i Europa forventes på lengre sikt å medføre en betydelig reduksjon i omfanget av skader som kan knyttes til kjemikaliebruk i Europa. De aller fleste norske bedrifter som produserer, omsetter eller benytter kjemikalier i sin produksjon opererer internasjonalt. Dersom disse bedriftene fortsatt ønsker å ha tilgang til det europeiske markedet, må de oppfylle kravene i det nye EU-regelverket, uavhengig av om reglene gjennomføres i Norge eller ikke. Selve gjennomføringen i norsk regelverk vil derfor ikke medføre administrative eller økonomiske konsekvenser utover endringene som allerede følger av EUs nye regelverk.

Sakkyndige instansers merknader

Vurdering

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 1907/2006

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker