Utfyllende regler til offentliggjøringsforordningen

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2022/1288 av 6. april 2022 om utfylling av europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2019/2088 med hensyn til tekniske reguleringsstandarder som presiserer innholdet og presentasjonen av opplysninger vedrørende prinsippet om ikke å gjøre vesentlig skade, som presiserer innholdet, metodene og presentasjonen av opplysninger vedrørende bærekraftindikatorer og negative bærekraftinnvirkninger, og som presiserer innholdet og presentasjonen av opplysninger om å fremme miljømessige eller sosiale egenskaper og bærekraftige investeringsmål i dokumenter forut for avtaleinngåelse, på nettsteder og i periodiske rapporter

Commission Delegated Regulation (EU) 2022/1288 of 6 April 2022 supplementing Regulation (EU) 2019/2088 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards specifying the details of the content and presentation of the information in relation to the principle of ‘do no significant harm’, specifying the content, methodologies and presentation of information in relation to sustainability indicators and adverse sustainability impacts, and the content and presentation of the information in relation to the promotion of environmental or social characteristics and sustainable investment objectives in pre-contractual documents, on websites and in periodic reports

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 18.08.2022

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: V. Bestemmelser som gjelder alle finansielle tjenester

Status

Forordningen er vedtatt og har trådt i kraft i EU. Forordningen er innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i forskrift til lov om offentliggjøring av bærekraftsinformasjon i finanssektoren og et rammeverk for bærekraftige investeringer.

Sammendrag av innhold

Rettsakten er en utfyllende forordning til forordning 2019/2088 om offentliggjøring av bærekraftsrelaterte opplysninger i sektoren for finansielle tjenester (offentliggjøringsforordningen).

Etter offentliggjøringsforordningen skal finansmarkedsdeltakere og finansrådgivere opplyse investorer om i hvilken grad de tar hensyn til investeringsbeslutningenes eller investeringsrådgivningens vesentlige negative virkninger på bærekraftsfaktorer. For finansielle produkter som fremmer miljømessige eller sosiale egenskaper eller har bærekraftig investering som mål, skal finansmarkedsdeltakere gi investorer opplysninger om disse forholdene før avtaler inngås, på nettsteder og i periodiske rapporter.

Den utfyllende forordningen fastsetter nærmere regler om innholdet i og presentasjonen av informasjon som skal gis i forbindelse med dette.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forordningen innlemmes i EØS-avtalen og gjennomføres i norsk forskrift.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten er utfyllende tekniske regler til plikter som allerede følger av hovedrettsakten. Rettsakten antas derfor ikke å medføre vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for virksomhetene, myndighetene eller samfunnet for øvrig.

Sakkyndige instansers merknader

Vurdering

Forordningen inneholder ikke nasjonale valg og det har ikke vært behov for særlige vurderinger fra norsk side. Forordningen er EØS-relevant og anses akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2022/1288
Basis rettsaktnr.: (EU) 2019/2088
Celexnr.: 32022R1288

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 12.04.2022
Frist returnering standardskjema: 02.08.2022
Dato returnert standardskjema: 03.08.2022
Dato innlemmet i EØS-avtalen: 08.12.2023
Nummer for EØS-komitebeslutning: 325/2023
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 17.03.2021
Høringsfrist: 12.05.2021
Frist for gjennomføring: 09.12.2023
Dato for faktisk gjennomføring: 11.12.2023
Dato varsling til ESA om gjennomføring:

Lenker