International Procurement Instrument (IPI). IPI-forordningen

Forordning (EU) 2022/1031 av Europaparlamentet og Rådet av 23. juni 2022 om adgangen for tredjelands leverandører, varer og tjenester til EUs marked for offentlige anskaffelser og konsesjonskontrakter og prosedyrer for støtte til forhandlingene om adgang for EUs leverandører, varer og tjenester til tredjelands markeder for offentlige anskaffelser og konsesjonskontrakter (International Procurement Instrument – IPI).

Regulation (EU) 2022/1031 of the European Parliament and of the Council of 23 June 2022 on the access of third-country economic operators, goods and services to the Union’s public procurement and concession markets and procedures supporting negotiations on access of Union economic operators, goods and services to the public procurement and concession markets of third countries (International Procurement Instrument – IPI)

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 13.12.2022

Spesialutvalg: Offentlige anskaffelser

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen:

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Sammendrag av innhold

Forordningen innfører tiltak som gir EU Kommisjonen mulighet til å begrense adgangen for leverandører, varer og tjenester fra tredjeland til EUs marked for offentlige anskaffelser og konsesjonskontrakter. Formålet med tiltakene er å støtte EUs forhandlinger om adgang for EUs leverandører, varer og tjenester til tredjelands markeder for offentlige innkjøp og konsesjonskontrakter.

Forordningen gir bl.a. EU Kommisjonen myndighet til å starte undersøkelser av påståtte tilfeller av restriksjoner som tredjeland har overfor EU-bedrifter. Samtidig skal Kommisjonen starte konsultasjoner med det aktuelle landet om å åpne sitt markedet. Dersom forhandlinger med tredjeland ikke fører fram, åpner forordningen for flere tiltak. Kommisjonen kan bl.a. innføre restriksjoner på utenlandske selskapers tilgang til EUs marked for offentlige anskaffelser, dersom de kommer fra et land som fortsetter å anvende restriksjoner for EU-selskaper. Det kan bl.a. gjøres ved å justere tilbudet fra leverandøren det gjelder, eventuelt ekskludere tilbudet. Tiltakene kan kun gjelde for kontrakter av en viss størrelse eller 15 millioner euro for bygge- og anleggsarbeid og konsesjoner, og 5 millioner euro for varer og tjenester.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Økonomiske og administrative konsekvenser

Sakkyndige instansers merknader

Vurdering

Norge har foreløpig ikke foretatt en egen vurdering om rettsakten er EØS-relevant.  

Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 13

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Type sak Annet
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.:

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: