Utfyllende bestemmelser til byggevareforordningen om harmonisert standard for vegbanereflektorer

Kommisjonens gjennomføringsbeslutning (EU) 2022/2357 av 1. desember 2022 om endring av gjennomføringsbeslutning (EU) 2019/450 når det gjelder harmonisert standard for vegbanereflektorer

Commission implementing decision (EU) 2022/2357 of 1 December 2022 amending Implementing Decision (EU) 2019/451 as regards the harmonised standard for retroreflecting road studs

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 08.12.2022

Spesialutvalg: Indre marked

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Kommunal- og distriktsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XXI. Byggevarer

Status

Rettsakten ble vedtatt i EU 1. desember 2022

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

I henhold til forordning (EU) nr. 305/2011 (byggevareforordningen), har EU-kommisjonen vedtatt gjennomføringsbeslutning om endring av gjennomføringsbeslutning 2019/450 når det gjelder harmonisert produktstandard for vegbanereflektorer.

Byggevareforordningen regulerer dokumentasjon av CE-merkede byggevarer. Byggevarer skal være CE-merket på bakgrunn av en harmonisert teknisk spesifikasjon, enten en harmonisert produktstandard (obligatorisk CE-merking) eller en europeisk teknisk bedømmelse (frivillig CE-merking).   

Med hjemmel i byggevareforordningen, kan Kommisjonen vedta gjennomføringsbeslutninger av teknisk karakter, dvs. rettsakter som påvirker de harmoniserte tekniske spesifikasjonene. Kommisjonen kan for eksempel publisere nye eller reviderte harmoniserte standarder.  

En harmonisert produktstandard er en felles oppskrift på hvordan et produkt skal vurderes og kontrolleres. En harmonisert produktstandard utarbeides etter et mandat fra Europakommisjonen. Slike standarder er altså viktige for alle som ønsker å selge produktet sitt på det europeiske markedet. For produsenter av byggevarer er det obligatorisk å følge denne, hvis de omfattes av en harmonisert produktstandard.  

 Det er ingen rapporteringsplikt som følge av rettsakten.    

Merknader
Rettslige konsekvenser

Gjennomføringsbeslutningen hjemlet i byggevareforordningen art.17. Byggevareforordningen er gjennomført i norsk rett i forskrift om omsetning og dokumentasjon av produkter til byggverk. Forskriften er hjemlet i plan- og bygningsloven § 29-7. Gjennomføring av gjennomføringsbeslutningen vil medføre endringer i denne forskriften.    

Økonomiske og administrative konsekvenser

Får rettsakten økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige?  

Det vil være begrensede administrative eller økonomiske konsekvenser for det offentlige, som følge av gjennomføringsbeslutningen. Men gjennomføringen av stadig flere kommisjonsvedtak, vil ha økonomiske og administrative konsekvenser i form av behov for økte administrative ressurser grunnet nye forpliktelser forbundet med tilsyn og økt informasjonsbehov om regelverket.  

Får rettsakten økonomiske konsekvenser i Norge for private?  

Rettsakter om publisering av harmoniserte standarder vil kun i begrenset grad påvirke kostnadene til produsentene. Kravene er like for hele EU/EØS-området. Konkurransebetingelsene for norsk næringsliv vil dermed være de samme som for landene i EU, og en gjennomføring av overnevnte rettsakt i norsk bygningsregelverk vil ikke føre til noen vridning av konkurransen.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten følger fast track-prosedyren, og vil derfor ikke bli behandlet av SU Indre marked.  

Direktoratet for byggkvalitet finner rettsakten EØS-relevant og akseptabel. 

Vurdering

Rettsakten er en videreutvikling og presisering av regelverk, som tidligere er innlemmet i EØS-avtalen. Rettsakten er vurdert til å være EØS-relevant og akseptabel. 

Direktoratet for byggkvalitet vurderer at rettsakten vil bli behandlet under hurtigprosedyre.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Vedtak/beslutning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2022/2357
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32022D2357

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema:
Frist returnering standardskjema:
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Til diskusjon
Akseptabelt: Til diskusjon
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 09.12.2022
Høringsfrist: 09.01.2023
Frist for gjennomføring: