Heving av clearingterskel for varederivater

Kommisjonsdelegert forordning (EU) 2022/2310 av 18. oktober 2022 om endring av regulatoriske tekniske standarder som følger av delegert forordning (EU) 149/2013 når det gjelder verdien av clearingterskelen for posisjoner i OTC varederivatkontrakter og andre OTC derivatkontrakter

Commission Delegated Regulation (EU) 2022/2310 of 18 October 2022 amending the regulatory technical standards laid down in Delegated Regulation (EU) 149/2013 as regards the value of the clearing threshold for positions held in OTC commodity derivative contracts and other OTC derivative contracts

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 24.11.2022

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: III. Børs og verdipapirer

Status

Kommisjonsforordningen er nå til vurdering i Europaparlamentet og EUs råd.

Sammendrag av innhold

Artikkel 11 i kommisjonsforordning (EU) nr. 149/2013 fastsetter clearingterskler for ikke-finansielle motparter. Ikke-finansielle motparter med samlede OTC-derivatposisjoner over clearingterskelen må cleare kontraktene (dersom det er mulig) eller treffe risikoreduserende tiltak (dersom clearing ikke er mulig). Clearingterskelen varierer med type OTC-derivatkontrakt. For OTC-varederivatkontrakter og andre OTC-derivatkontrakter som ikke ellers er nevnt i bestemmelsen, har clearingterskelen vært EUR 3 milliarder. EU-kommisjonen har nå vedtatt å heve denne terskelen til EUR 4 milliarder. Clearingterskelene er også relevant for finansielle motparter etter forordning (EU) 2019/834 (EMIR Refit), som ikke er innført i norsk rett ennå.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten krever forskriftsendring for å innlemmes i nasjonal rett. EMIR (hovedrettsakten) ble innlemmet i EØS-avtalen og inntatt i norsk rett i 2016. Gjennomføringsbestemmelsene i verdipapirhandelloven kapittel 13 ble satt i kraft i juli 2017. Det er hjemmel i verdipapirhandelloven § 13-1 til å fastsette i forskrift de tilhørende nivå 2-rettsaktene til hovedrettsakten EMIR. Kommisjonsforordning (EU) nr. 149/2013 er inntatt i verdipapirforskriften § 16-1 nr. 1. Denne bestemmelsen må endres for å innta kommisjonsforordningen som nå er vedtatt. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Kommisjonsforordningen innebærer en lettelse for aktørene. Det er særlig av betydning for aktører som er aktive i energimarkedene på bakgrunn av de betydningsfulle økningene i energipriser man har sett i 2022.

Sakkyndige instansers merknader

Finanstilsynet finner rettsaken relevant og akseptabel.

Vurdering

Beslutningen anses EØS-relevant og er akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 648/2012

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker