Plantevernmidler - glyfosat, forlengelse av godkjenningsperiode

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2022/2364 av 2. desember 2022 om endring av gjennomføringsforordning (EU) nr. 540/2011 med hensyn til forlengelse av godkjenningsperioden for det aktive stoffet glyfosat

Commission Implementing Regulation (EU) 2022/2364 of 2 December 2022 amending Implementing Regulation (EU) No 540/2011 as regards the extension of the approval period of the active substance glyphosate

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 28.11.2022

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 05.01.2023

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XV. Farlige stoffer

Status

Rettsakten har vært til behandling i kommisjonsarbeidsgruppen "Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed - Section: Phytopharmaceuticals - Legislation". Forordningen fikk imidlertid ikke kvalifisert flertall der. Den er derfor også behandlet i "appeal committee", men uten at det ble annet resultat. Forordningen gikk derfor tilbake til kommisjonen som tok endelig beslutning, og rettsakten er dermed vedtatt i EU. Den ble publisert i Official Journal 5. desember 2022.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Glyfosat er fra tidligere godkjent som aktivt stoff til bruk i plantevernmidler, og er oppført på liste B i vedlegg til forordning (EU) nr. 540/2011. Utløpsdatoen for godkjenningen av stoffet er 15. desember 2022. Søknad om fornyet godkjenning ble i samsvar med forordning (EU) nr.  844/2012, mottatt 12. desember 2019.  Hovedansvaret for revurderingen av stoffet har ligget til fire medlemsland; Frankrike, Ungarn, Nederland og Sverige. Deres arbeid var ferdig i juni 2021. I løpet av høsten 2021 ble det gjennomført en offentlig høring om saken, og det kom inn svært mange kommentarer fra mange ulike hold. Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) ba i mars 2022 tilvirker om å levere en stor mengde tilleggsopplysninger til søknaden. Dette ble mottatt innen den satte fristen. Både på grunnlag av fortsatt uavklarte spørsmål, nye opplysninger fra tilvirker og den store mengde innspill fra den offentlige høringen, meldte EFSA og ECHA til kommisjonen i mai 2022 at deres arbeid ikke ville kunne være fredig før i juli 2023. Dette innebar at en beslutning om eventuell regodkjenning ikke ville være mulig å ta innen fristen 15. desember 2022. Denne forsinkelsen var utenfor tilvirkers kontroll, og det er derfor nødvendig med en kortsiktig forlengelse av  godkjenningsperioden for glyfosat for å få gjennomført den fulle behandlingen av regodkjenningssøknaden før gjeldende godkjenning utløper. 

Gjennom denne forordningen vil derfor godkjenningsperioden for glyfosat bli forlenget med ett år, dvs. fram til 15. desember 2023.   

Merknader

Generelt om godkjenning av plantevernmidler

Aktive stoffer som er tillatt brukt i plantevernmidler, blir oppført på en liste i forordning (EU) nr. 540/2011. A-listen inneholder stoffer som er vurdert etter EUs gamle direktiv 91/414/EØF, B-listen stoffer som er vurdert etter det nye regelverket, dvs. forordning (EU) nr. 1107/2009, eller etter en overgangsløsning, C-listen basissubstanser, D-listen lavrisikostoffer og E-listen substitusjonskandidater. Listene endres løpende ettersom nye vurderinger blir gjort og stoffene får endrede vilkår, mister godkjenningen eller nye stoffer blir godkjent.

For at et preprat som inneholder et aktivt stoff som er på listen, skal kunne brukes i Norge, må det først søkes om godkjenning i Norge. Det er Mattilsynet som godkjenner plantevernmidler i Norge etter en omfattende vurdering, der det blant annet blir tatt hensyn til spesielle norske forhold.

Rettslige konsekvenser

Forordningen vil kreve en mindre endring i forskrift 6. mai 2015 nr. 455 om plantevernmidler ved at rettsakten tilføyes i opplistingen av rettsakter.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Gjennomføring av forordningen anses ikke å ha økonomiske og/eller administrative konsekvenser av betydning for virksomheter eller for Mattilsynet. Dersom et preparat med det aktive stoffet søkes godkjent i Norge, vil saksbehandlingen dekkes av et gebyr.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Norge ved Mattilsynet har deltatt i kommisjonsarbeidsgruppen for rettsakten i "Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed - Section: Phytopharmaceuticals - Legislation".

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Glyfosat finnes i ti ulike preparater godkjent for det norske markedet.

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2021/2364
Basis rettsaktnr.: 1107/2009
Celexnr.: 32022R2364

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 08.11.2022
Frist returnering standardskjema: 28.02.2023
Dato returnert standardskjema: 06.01.2023
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker