Utfyllende bestemmelser til MAR om kontraktsmaler for likviditetskontrakter for SMB-utstedere

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2022/1959 av 13. juli 2022 som supplerer Forordning (EU) 596/2014 for så vidt gjelder regulatoriske tekniske standarder om kontraktsmaler for likviditetskontrakter for utstedere som har finansielle instrumenter opptatt til handel på SME-vekstmarkeder

Commission Delegated Regulation (EU) 2022/1959 of 13 July 2022 supplementing Regulation (EU) No 596/2014 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards setting out a contractual template for liquidity contracts for the shares of issuers whose financial instruments are admitted to trading on an SME growth market

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 18.11.2022

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: III. Børs og verdipapirer

Status

Reglene er vedtatt og trådte i kraft i EU 7. november 2022. Reglene er til vurdering av EØS/EFTA-statene for innlemmelse i EØS-avtalen.

Sammendrag av innhold

Forordningen, som gir utfyllende regler til markedsmisbruksforordningen (MAR) (EU) nr. 596/2014 artikkel 13, inneholder bestemmelser om standardiserte kontraktsmaler for likviditetskontrakter for utstedere som har finansielle instrumenter opptatt til handel på et vekstmarked for små og mellomstore bedrifter ("SMB-vekstmarked"). 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten må gjennomføres i norsk rett ved inkorporering, det vil si at det i lov eller forskrift tas inn en bestemmelse om at forordningen gjelder som henholdsvis lov eller forskrift.

Økonomiske og administrative konsekvenser

MAR artikkel 13(12), som endret ved Forordning (EU) 2019/2115, gjør det enklere for SMB-utstedere å benytte likviditetskontrakter i relasjon til egne aksjer i tilfeller der tilsynsmyndigheten ikke har fastsatt akseptert markedspraksis for slike likviditetskontrakter. Slike kontrakter kan etter MAR artikkel 13(12) benyttes på visse vilkår, blant annet at kontraktene inngås på en standardmal som fastatt i forordning 2022/1959. Per i dag er det ingen handelsplasser i Norge som er registrert som SMB-vekstmarkeder. Gjennomføring av forordningen vil ikke få administrative og økonomiske konsekvenser for Finanstilsynet eller andre offentlige myndigheter.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2022/1959
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32022R1959

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 20.10.2022
Frist returnering standardskjema: 03.11.2022
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Ja
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: