Utfyllende regler til verdipapirforetaksforordningen om verdipapirforetaks offentliggjøring av investeringspolitikk.

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2022/1159 av 11. mars 2022 om supplerende regler til Europaparlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/2033 for så vidt angår reguleringstekniske standarder for offentliggjøring av verdipapirforetaks investeringspolitikk

Commission Delegated Regulation (EU) 2022/1159 of 11 March 2022 supplementing Regulation (EU) 2019/2033 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards for public disclosure of investment policy by investment firms

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 16.09.2022

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: II. Banker og andre kredittinstitusjoner

Status

Rettsakten er vedtatt og i kraft i EU, og er til vurdering av EØS/EFTA-statene for innlemmelse i EØS-avtalen. Rettsakten utfyller forordning (EU) 2019/2033 om krav til verdipapirforetak (hovedrettsakten). Hovedrettsakten er pt. ikke tatt inn i EØS-avtalen, men utkast til norske regler for gjennomføring av den ble sendt på høring av Finansdepartementet 30. juni 2021.

Sammendrag av innhold

Forordningen gir utfyllende regler fra Europakommisjonen til Råds- og Parlamentsforordning 2019/2033 (hovedrettsakten). Hovedrettsaktens artikkel 52 pålegger verdipapirforetak som oppfyller nærmere angitte kriterier å offentliggjøre informasjon om sin investeringpolitikk samme dag som de publiserer sine årsregnskap. Formålet med forordningen er å utdype hvilken informasjon som skal publiseres samt formatet for denne publiseringen. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forordningen gir utfyllende bestemmelser til plikter som allerede følger av hovedrettsakten. Den vil tas inn i EØS-avtalen og gjennomføres i norsk rett ved inkorporering. Dette innebærer at det i lov eller forskrift tas inn en bestemmelse om at forordningen gjelder som norsk forskrift.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Forordningen forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter, foretak eller forbrukere.

Sakkyndige instansers merknader

Finanstilsynet har vurdert saken.

Vurdering

Forordningen anses å være EØS-relevant og i samsvar med norske interesser. Ikrafttredelsen bør knyttes til ikrafttredelsen av hovedrettsakten. 

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2022/1159
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32022R1159

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 24.03.2022
Frist returnering standardskjema:
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Ja
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: