Krav til når verdsettere anses som uavhengige og om verdivurderinger

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2023/1616 av 3. mai 2023 som utfyller parlaments- og rådsforordning (EU) 2021/23 hva gjelder regulatoriske tekniske standarder som spesifiserer betingelsene for at en person anses å være uavhengig fra krisehåndteringsmyndigheten og fra sentral motpart, metoden for verdifastsettelse av eiendeler og forpliktelser i en sentral motpart, utskillelsen av verdifastsettelsene, metoden for beregning av bufferen for ytterligere tap som skal inngå i de foreløpige verdifastsettelser og metoden for å utføre verdifastsettelser for anvendelse av prinsippet om at ingen kreditorer må stilles dårligere

Commission Delegated Regulation (EU) 2023/1616 of 3 May 2023 supplementing Regulation (EU) 2021/23 of the European Parliament and of the Council with regard to regulatory technical standards specifying the circumstances in which a person is deemed to be independent from the resolution authority and from the central counterparty, the methodology for assessing the value of assets and liabilities of a central counterparty, the separation of the valuations, the methodology for calculating the buffer for additional losses to be included in provisional valuations, and the methodology for carrying out the valuation for the application of the 'no creditor worse off' principle

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 29.08.2023

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: III. Børs og verdipapirer

Status

Rettsakten er vedtatt i EU og trådte i kraft 29. august 2023. Rettsakten er til vurdering for innlemmelse hos EØS/EFTA-landene. 

Sammendrag av innhold

Kommisjonsforordning (EU) 2023/1616 er utfyllende regelverk til forordning (EU) 2021/23 som gjelder gjenoppretting og avvikling av sentrale motparter. Forordningen krever at personer ('verdsettere') som utfører verdsettelser, skal være uavhengig fra enhver offentlig myndighet og sentral motpart. Kommisjonsforordningen innfører ensartede regler for å fastsette under hvilke omstendigheter en verdsetter skal anses som uavhengig både fra relevant offentlig myndighet, herunder krisehåndteringsmyndigheten, og fra sentrale motparter, metoden for verdifastsettelse av eiendeler og forpliktelser i en sentral motpart, utskillelsen av verdifastsettelsene, metoden for beregning av buffer for ytterligere tap som skal medregnes i foreløpige verdifastsettelser, og metoden for å utføre verdifastsettelser for anvendelse av prinsippet om at ingen kreditorer må stilles dårligere. Reglene omfatter blant annet krav som sikrer at verdsettere ikke har vesentlige felles eller motstridende interesser med krisehåndteringsmyndigheter eller sentrale motparter. Det er krisehåndteringsmyndighetene som vurderer hvorvidt det foreligger vesentlige felles eller mostridende interesser. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når forordningen er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift. Det innebærer at det i lov/forskrift tas inn en bestemmelse om at EU/EØS-forordningen gjelder som norsk lov/forskrift med de tilpasninger som følger av EØS-komitebeslutningen.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Det er ingen norske sentrale motparter, men flere tilbyr clearingtjenester i Norge. Norske foretak kan derfor bli berørt. 

Sakkyndige instansers merknader

Finanstilsynet finner forordningen EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Finanstilsynet har vurdert rettsakten som relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2023/1616
Basis rettsaktnr.: (EU) 2021/23
Celexnr.: 32023R1616

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 31.05.2023
Frist returnering standardskjema:
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker