Fôrvarer-tilsetningsstoff

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/2628 av 27. november 2023 om godkjenningen av guanidinosyre og et preparat av guanidinosyre som fôrtilsetningssetoff for kyllinger for avl og livkyllinger i fôr og drikkevann, og for slakterkyllinger i drikkevann (innehaver av godkjenningen: Alzchem Trostberg GmbH), og om retting og endring av gjennomføringsforordning (EU) 2016/1768

Commission Implementing Regulation (EU) 2023/2628 of 27 November 2023 concerning the authorisation of guanidinoacetic acid and a preparation of guanidinoacetic acid as feed additives for chickens reared for breeding and chickens reared for laying in feed and in water for drinking, and chickens for fattening in water for drinking (holder of authorisation: Alzchem Trostberg GmbH), and correcting and amending Implementing Regulation (EU) 2016/1768

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 04.12.2023

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 04.01.2024

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: II. Fôrvarer

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Rettsakten gjelder godkjenning av utvidet bruk av guanidinoeddiksyre og et preparat av guanidinoeddiksyre. Guanidinoeddiksyre er fra før godkjent til bruk i fôr til slaktekylling, avvent smågris og slaktegris (forordning (EU) 2016/1768). Godkjent bruk av guanidinoeddiksyre utvides nå til også å gjelde tilsetning til drikkevann til slaktekylling, og til bruk i fôr og drikkevann til kylling oppfôret til avl og egglegging. European food Safety Authority (EFSA) vurderer den utvidede bruken som trygg for dyrehelse, folkehelse og miljø.

Guanidinoeddiksyre var godkjent som et ernæringsmessig tilsetningsstoff i gruppen «aminosyrer, deres salter og analoger». I forbindelse med EFSA sin vurdering av utvidet godkjenning stadfester de at guanidinoeddiksyre ikke hører til i denne gruppen tilsetningsstoffer siden guanidinoeddiksyre konverteres til kreatin og ikke kan konverteres tilbake til en aminosyre. Tilsetningsstoffet guanidinoeddiksyre og et preparat av guanidinoeddiksyre overføres derfor til en ny gruppe tilsetningsstoffer; avltekniske tilsetningsstoffer (andre avltekniske tilsetningsstoffer).

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.  Guaidineddiksyre endrer gruppe tilsetningsstoff det er godkjent i, men det kan fortsatt benyttes. Det er gitt en overgangsperiode slik at produsenten kan endre merkingen. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel. 

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2023/2628
Basis rettsaktnr.: 1831/2003
Celexnr.: 32023R2628

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 01.12.2023
Frist returnering standardskjema: 12.01.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 09.11.2023
Høringsfrist: 02.01.2024
Frist for gjennomføring:

Lenker