Vet - kjæledyr lab rabiestiter

Kommisjonens delegerte forordning (EU) .../... av 21.11.2023 om endring av vedlegg IV til europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 576/2013 med hensyn til gyldighetskravene for rabiesantistoff titreringstester for hund, katt og ildere

Commission Delegated Regulation (EU) .../... of 21.11.2023 amending Annex IV to Regulation (EU) No 576/2013 of the European Parliament and of the Council as regards the validity requirements for the rabies antibody titration tests for dogs, cats and ferrets

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 01.12.2023

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten ble vedtatt av EU-Kommisjonen 21.11.23. Europaparlamentet og Rådet har to måneder for å ev. protestere. 

Sammendrag av innhold

Rettsakten retter opp en henvisning i kjæledyrforordning (EU) nr. 576/2013 vedlegg IV punkt 2 bokstav c, som gjelder hvilke laboratorier som kan utføre rabiesanitistoff titreringstester i forbindelse med at kjæledyr tas inn til EØS-området fra ikke-listeførte tredjeland. Kjæledyrforordningens vedlegg IV om gyldighetskrav til titrering av rabiesantistoffer viser til laboratorier som er godkjent i samsvar med et vedtak (vedtak 2000/258/EF) som ble opphevet av dyrehelseforordningen. Dyreimportforordning (EU) 2020/692 har krav til hvilke laboratorier som kan utføre slike tester ved kommersiell import av hunder, katter og ildere fra tredjeland. Krav til laboratoriene som kan utføre slike tester i kjæledyrforordningen rettes opp for å vise til krav i kontrollforordning (EU) 2017/625 artikkel 37, på tilsvarende måte som dyreimportforordning (EU) 2020/692.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i kjæledyrforskrift § 2.   

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet eller kjæledyreiere som flytter dyr til Norge fra tredjeland.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er under vurdering av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget er ikke ferdig med sin vurdering.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel med tilpasning. Utfordringen ligger i at Norge indirekte omtales som tredjeland i den foreslåtte endringen. Prinsipielt skal Norge ikke omtales som tredjeland på områder som dekkes av EØS-avtalen, da Norge skal ansees å være medlemsstat på disse områdene.

Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 13

Andre opplysninger

Kommisjonens forslag: https://webgate.ec.europa.eu/regdel/#/delegatedActs/2133?lang=en

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 32013R0576

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: