Direktiv om undersøkelser av ulykker til sjøs (forslag 2023)

(Forslag) Europaparlaments- og rådsdirektiv (EU) .../... om endring av direktiv 2009/18/EF om de grunnleggende prinsipper for undersøkelser i sjøtransportsektoren

(Proposal) Directive (EU) .../... of the European Parliament and of the Council amending Directive 2009/18/EC establishing the fundamental principles governing the investigation of accidents in the maritime transport sector

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 06.07.2023

Spesialutvalg: Transport

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg XIII. Transport

Kapittel i EØS-avtalen: V. Sjøtransport

Status

Rettsakten ble lagt frem av Kommisjonen 1. juni 2023.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forslaget om endring av direktiv 2009/18 om undersøkelse av sjøulykker er et av fem kommisjonsforslag i skipsfartspakken som ble lagt frem 1. juni 2023. Overordnet er målene med endringsforslagene i pakken å modernisere EU-regelverket knyttet til maritim sikkerhet og hindring av forurensning til vann fra skip. Selv om den maritim sikkerheten i EU er høy, rapporteres det fortsatt om over 2000 maritime ulykker og hendelser hvert år. Forslagene tar sikte på å gi EU nye verktøy for å støtte opp under ren og moderne skipsfart, å øke digitaliseringen og å tilpasse EU-regelverket til internasjonale reguleringer. Forslagene har også mål om økt samarbeid på EU-nivå.

I forslaget om endringer av direktiv 2009/18 foreslår EU-kommisjonen blant annet å utvide virkeområdet for direktivet til å omfatte mindre fiskefartøy under 15 meter, og at det Europeiske sjøsikkerhetsbyrået (EMSA) skal tilby operasjonell støtte til de nasjonale ulykkesundersøkelsesorganene.

Hovedendringene i forslaget presenteres i detalj under. I tillegg foreslås det andre språklige endringer i direktivet.

Artikkel 2

Det foreslås å klargjøre teksten i artikkel 2 2.(b) knyttet til fritidsfartøy. Dette utgjør ingen materiell endring, og fritidsfartøy som ikke benyttes kommersielt er fortsatt unntatt fra direktivet. Sjøloven har imidlertid ikke unntak for fritidsbåter selv om slike ulykker ikke er gjenstand for undersøkelsesplikt.

Videre foreslås det at artikkel 2 2.(d) slettes, for å reflektere at fiskefartøy under 15 meter nå vil omfattes av direktivet, jf. artikkel 5.

Artikkel 3

I artikkel 3 foreslås det å oppdatere referansen til IMO Casualty Investigation Code (IMO CIC), og begrepet "serious casualty" er foreslått fjernet da dette ikke er i tråd med IMO-definisjonene. Videre defineres "fatal injury" å være en ulykkesskade som medfører dødsfall innen 30 dager etter ulykken. Det foreslås også inntatt en ny definisjon av av "lenght of a fishing vessel", hvor det henvises til definisjonen i forordning 2017/1130 artikkel 2. Denne forordningen er ikke inntatt i EØS-avtalen, men definisjonen som fremkommer av denne er i samsvar med definisjonen Norge anvender.

Artikkel 4

I artikkel 4 1. (a) foreslås det å presisere at undersøkelsesmyndighetene ikke skal la seg påvirke av noen personer, organisasjoner eller parter som kan ha interesse i utfallet av rapporten. Ordlyden kan tale for at uavhengigheten til undersøkelsesmyndigheten styrkes. Endringen omtales ikke som en materiell endring i Kommisjonens bakgrunnsdokumenter, og det er derfor uklart hva som er formålet bak denne foreslåtte endringen.

Artikkel 5

I artikkel 5 2. foreslås det at myndighetene må gjøre en innledende vurdering av om det skal opprettes en undersøkelse når "very serious marine casualties" som involverer fiskefartøy under 15 meter finner sted. Dersom det ikke gjennomføres en undersøkelse skal dette dokumenteres og rapporteres ihht. artikkel 17. Per i dag krever sjøloven at disse ulykkene undersøkes der noen har omkommet, men ikke der kun fartøyet er gått tapt. 

I artikkel 5 6. fastsettes momenter som skal tas hensyn til i vurderingen av om en ulykke har skjedd "directly in connection with the operations of a ship". 

I artikkel 5 8. foreslås det å presisere at der det under en undersøkelse kommer frem eller mistenkes at det er begått en overtredelse av enkelte bestemmelser i Konvensjonen om bekjempelse av ulovlige handlinger mot sikkerheten ved skipsfart, skal undersøkelsesmyndigheten umiddelbart varsle maritime sikkerhetsmyndigheter.

Artikkel 7

I artikkel 7 foreslås det blant annet å innta et nytt punkt 1a hvor det fremgår at under en undersøkelse bør andre stater med en vesentlig interesse i saken bistå, herunder ved at undersøkelsesmyndigheten gis tilgang til relevant personale i staten som har en vesentlig interesse i saken.

Artikkel 8

I artikkel 8 7. foreslås det et nytt krav om at undersøkelsesmydigheten skal utvikle, implementere og vedlikeholde et kvalitetsstyringssystem, som skal sertifiseres i tråd med internasjonale kvalitetsstandarder.

Artikkel 14

Konseptet forenklet rapport foreslås fjernet fra bestemmelsen om ulykkesrapporter. Statens Havarikommisjon har ikke benyttet åpningen i direktivet til å utarbeide slike rapporter.

Artikkel 17

I artikkel 17 som gjelder medlemsstatenes rapporteringsforpliktelser i den europeiske informasjonsplattformen for sjøulykker (EMCIP) foreslås det to materielle endringer. For det første presiseres en forpliktelse til å rapportere svært alvorlige ulykker som involverer fiskefartøy under 15 meter, i tråd med at fiskefartøy nå omfattes av direktivet. Videre åpnes det for at ulykker og hendelser til sjøs, bortsett fra svært alvorlige ulykker, kan rapporteres inn i EMCIP av av andre myndighetsorganer enn undersøkelsesmyndigheten, slik at hvert enkelt land selv kan bestemme en hensiktsmessig arbeidsdeling knyttet til rapporteringen. Hensikten er at dette skal gjøre rapporteringsforpliktelsen mindre ressurskrevende.

Artikkel 17a

Det foreslås en ny artikkel 17a om støtte og opplæring fra Kommisjonen ved hjelp av det Europeiske sjøsikkerhetsbyrået (EMSA). Det foreslås at EMSA skal fasilitere kompetansedeling og -utvikling ved å tilby opplæring til undersøkelsesmyndighetene. Aktuelle kurs som nevnes i kommisjonens forarbeider omhandler fornybare og lavkarbondrivstoff, nye digitale løsninger og relevant utvikling i IMO. Videre kan EMSA tilby målrettet opplæring i bruk av undersøkelsesteknologi og -utstyr og ny teknologi i forbindelse med utviklingen innenfor den maritime næringen.

Videre skal undersøkelsesmyndighetene kunne be om operasjonell støtte fra EMSA under undersøkelser, både utstyr, analyseverktøy og ekspertise. Det presiseres i bestemmelsen at det er en forutsetning for å yte støtte at dette ikke påvirker undersøkelsesmyndighetens uavhengighet. Bakgrunnen for forslaget er at mange undersøkelsesmyndigheter i Europa mangler tilstrekkelige ressurser til å kunne ha tilgjengelig eksperter innenfor alle spesialiserte fagområder, eller spesialutstyr som kan være til nytte i enkelte saker.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Dersom de foreslåtte endringene vedtas, vil en del av disse kreve endringer i lov om sjøfarten (sjøloven). Fiskefartøy under 15 meter er allerede omfattet av sjølovens bestemmelser om undersøkelse av sjøulykker, og denne direktivendringen vil dermed ikke kreve regelverksendringer.

Når det gjelderulykker i direkte sammenheng med aktivitetene på et skip, ref. foreslåtte endringer i artikkel 5 6., er forarbeidene til sjøloven i dag relativt klare på at dette er ulykker som ikke omfattes av sjølovens kapittel 18. Selv om forslaget til klargjøring i stor grad overlater til den enkelte havarikommisjon å ta stilling til spørsmålet, må det likevel revurderes om denne type ulykker likevel skal omfattes av kapittel 18.

Det må vurderes om forslaget om deling av informasjon med utenlandske undersøkelsesmyndigheter krever endringer i annet regelverk.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget om sertifisert kvalitetsstyringssystem i artikkel 8 vil innebære betydelige administrative og økonomiske konsekvenser for Statens Havarikommisjon da det bl.a. vil måtte omfatte hele organisasjonen.

Forslaget om at fiskefartøy under 15 meter skal omfattes av direktivet vil medføre noe økte administrative konsekvenser hva angår rapportering til EMCIP. Dersom ulykker i direkte sammenheng med aktivitetene på et skip omfattes av sjølovens kapittel 18, vil dette innebære økte økonomiske kostnader i form av flere undersøkelser.

Forslaget om at andre myndigheter kan rapportere i EMCIP i artikkel 17 kan ha administrative og økonomiske konsekvenser for Sjøfartsdirektoratet, men vil totalt sett ikke medføre økte byrder for norske myndigheter.

Øvrige forslag vurderes å ikke innebære nevneverdige økonomiske og administrative konsekvenser verken for myndigheter eller for næringen.

Sakkyndige instansers merknader

Forslagene er forelagt Rederiforbundet, Sjømannsforbundet, Det norske maskinistforbund, Kystrederiene,  NHO Sjøfart, Sjøoffisersforbundet, Fellesforbundet for sjøfolk, Fiskarlaget, Fiskebåt, Norges Kystfiskarlag, Rakfisklaget, Pelagisk forening og Sjømat Norge. Det norske maskinistforbund er positive til forslaget, og støtter at ulykker som involverer mindre fiskefartøy vil omfattes av krav om en innledende vurdering, selv om en full inkludering av disse hendelsene ville vært foretrukket.

Vurdering

Norge støtter forslagets målsetting og ser positivt på at undersøkelser av fiskefartøy under 15 meter inntas i direktivets virkeområde. Videre anses det som positivt at direktivet oppdateres i tråd med internasjonalt regelverk.

Forslaget vurderes som relevant og akseptabelt, med forbehold om behov for tilpasningstekst knyttet til henvisningen til forordning 2017/1130 i artikkel 3 (8), da denne ikke er inntatt i EØS-avtalen.

Under det spanske formannskapet har det kommet inn endringsforslag som styrker vernet av havarikommisjonens dokumentasjon og rapporter mot bruk til annet enn sikkerhetsarbeid. Dette er positivt. Videre er forslaget om krav til sertifisert kvalitetsstyringssystem flyttet til fortalen (13) og moderert til å være en anbefaling. Forslaget anses som fornuftig sett i lys av ressursene et sertifisert system vil beslaglegge.

Andre staters vurderinger 

Foreløpig svensk standpunkt ble den 6. juli 2023 offentliggjort i Faktapromemoria 2022/23:FPM102. Svensk regjering er overordnet positiv til en fornyelse av regelverket, men understreker at kostnaden må stå i forhold til nytten. Det pekes videre på at det er behov for å diskutere grensedragning og ansvarsfordeling mellom kommisjonen, EMSA og medlemsstatene, eksempelvis med tanke på forslaget i artikkel 7. Når det gjelder digitalisering er svensk regjering positive, men peker på at IT-systemene som utvikles må være teknologinøytrale, og at systemene og rapporteringen ikke medfører en økt administrativ byrde for næringen eller myndighetene. 

Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 13

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Direktiv
KOM-nr.: KOM(2023)270
Basis rettsaktnr.: 2009/18

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker