Endring av UCITS IV, CRD IV og IFD når det gjelder risiko knyttet til sentrale motparter og derivatkontrakter som cleares

Parlaments- og rådsdirektiv som endrer direktivene 2009/65/EU, 2013/36/EU og (EU) 2019/2034 når det gjelder behandling av konsentrasjonsrisiko mot sentrale motparter and motpartsrisikoen knyttet til sentralt clearede derivatkontrakter

Directive of the European Parliament and of the Council amending Directives 2009/65/EU, 2013/36/EU and (EU) 2019/2034 as regards the treatment of concentration risk towards central counterparties and the counterparty risk on centrally cleared derivative transactions

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 05.06.2023

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: V. Bestemmelser som gjelder alle finansielle tjenester

Status

Forslaget er til behandling i Rådet og Europaparlamentet.

Sammendrag av innhold

Direktivforslaget gjelder endring av verdipapirfondsdirektivet UCITS IV (2009/65/EU), kapitalkravsdirektivet CRD IV (2013/36/EU) og verdipapirforetaksdirektivet IFD ((EU) 2019/2034).

Artikkel 52 i UCITS IV-direktivet setter grenser for hvilken motpartsrisiko et verdipapirfond kan ha i OTC-derivater. Per i dag gjelder grensene uavhengig av om derivatet cleares eller ikke. Det foreslås nå at grensene bare skal gjelde for derivater som ikke cleares. Direktivet inneholder et nasjonalt valg som gir mulighet for å øke grensene noe innenfor et gitt tak. Taket gjelder nå ikke innskudd i eller OTC-derivater med finansinstitusjoner som er underlagt tilsyn. Det foreslås at alle typer derivatkontrakter, ikke bare de som er inngått OTC, skal være unntatt fra taket når de er inngått med finansinstitusjoner som er underlagt tilsyn.

I kapitalkravsdirektivet og verdipapirforetaksdirektivet foreslås det endringer slik at de foretakene som er omfattet av direktivene, må identifisere, håndtere, overvåke og rapportere risikoer knyttet til eksponeringer mot sentrale motparter. Det foreslås at foretakenes ledelse må utforme planer og mål for konsentrasjonsrisiko som følge av eksponeringer mot sentrale motparter som tilbyr systemviktige tjenester i EU eller i et eller flere medlemsland. Tilsynsmyndighetene skal følge opp dette og fremgangen på dette punktet i institusjonenes forretningsmodell. Den europeiske banktilsynsmyndigheten EBA blir etter forslaget pålagt å utarbeide retningslinjer for å sikre konsistente metoder for at myndighetenes stresstester omfatter konsentrasjonsrisiko mot sentrale motparter. Kommisjonen forslår også at tilsynsmyndighetene skal få rett til å kreve at en institusjon reduserer sin eksponering mot en sentral motpart i de tilfellene de finner en overdreven konsentrasjonsrisiko mot den sentrale motparten.

Merknader
Rettslige konsekvenser

UCITS IV-direktivet 2009/68/EU er gjennomført i verdipapirfondloven og verdipapirfondforskriften. Endringsbestemmelsene kan gjennomføres der.

Kapitalkravsdirektivet 2013/36/EU er gjennomført i norsk rett i CRR/CRD IV-forskriften. Endringsbestemmelsene kan gjennomføres der.

Verdipapirforetaksdirektivet IFD ((EU) 2019/2034) er foreløpig ikke inntatt i EØS-avtalen.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Endringsdirektivet slik forslaget lyder, antas ikke å medføre store økonomiske eller administrative konsekvenser for norske aktører.

Sakkyndige instansers merknader

Endringsdirektivet slik forlaget lyder, vurderes som EØS-relevant og akseptabelt.

Vurdering

Direktivforslaget antas å ikke være i konflikt med norske interesser eller andre internasjonale forpliktelser.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Direktiv
KOM-nr.: KOM(2022)698
Basis rettsaktnr.:

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker