Endringsforordning vedrørende avskaffelse av forskjellsbehandling med hensyn til transportpriser og transportvilkår

RÅDSFORORDNING (EF) Nr. 569/2008 av 12. juni 2008 om endring av forordning nr. 11 om avskaffelse av forskjellsbehandling med hensyn til transportpriser og transportvilkår i henhold til artikkel 79 paragraf 3, i traktaten om opprettelse av Det europeiske økonomiske fellesskap

COUNCIL REGULATION (EC) No 569/2008 of 12 June 2008 amending Regulation No 11 concerning the abolition of discrimination in transport rates and conditions, in implementation of Article 79(3) of the Treaty establishing the European Economic Community

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 20.06.2023

Spesialutvalg: Transport

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Samferdselsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Annet

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Rådets forordning (EF) Nr. 569/2008 av 12. juni 2008 om endring av rådsforordning Nr. 11 ((EØF) Nr. 11/60), ble publisert i EU-tidende 20. juni 2008. Endringsforordningen trådte i kraft 10. juli 2008 for EU-landene. 

EØS/EFTA-landene vurderer EØS-relevans og -innlemmelse. 

Sammendrag av innhold

Forordningen er en endringsforordning til Rådsforordning Nr. 11 ((EØF) Nr. 11/60) om avskaffelse av forskjellsbehandling med hensyn til transportpriser og transportvilkår i henhold til artikkel 79 paragraf 3, i traktaten om opprettelse av Det europeiske økonomiske fellesskap. 

Rådsforordning Nr. 11 forbyr fastsettelse av transportpriser og transportvilkår av enhver art som innebærer forskjellsbehandling, og får anvendelse på all varetransport med jernbane, på vei og innenlands vannvei. Enkelte produkttyper som er nevnt i vedlegg I og III til traktaten om opprettelse av Det europeiske kull- og stålfellesskap er imidlertid unntatt. For at det skal være mulig å undersøke gjeldende transportpriser og transportvilkår og å avdekke eventuell forskjellsbehandling, bestemmer rådsforordningen at transportører og transportformidlere skal være pålagt å gi de nødvendige opplysninger, å utferdige et transportdokument som disse opplysningene kan kontrolleres mot, samt å underkaste seg kontroll.

Endringsforordningen er ment å redusere virksomhetenes administrative byrder ved å fjerne enkelte foreldede og unødvendige krav i rådsforordningen, blant annet kravet om at visse opplysninger skal oppbevares på papir. Den teknologiske utvikling har muliggjort at opplysningene nå foreligger i transportvirksomhetenes regnskapssystemer. 

Merknader
Rettslige konsekvenser
Endringsforordningen gjennomføres i norsk rett ved endring av forskrift av 11. august 1995 nr. 716 om gjennomføring av fellesregler om innenlands transport i EØS-avtalen. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Endringsforordningen antas ikke å medføre noen økte økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning hverken for det offentlige eller private. Endringsforordningen antas heller å redusere enkelte administrative byrder som allerede foreligger for transportvirksomhetene. 

Vurdering

Endringsforordningen er vurdert relevant og akseptabel for Norge.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Rådet
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EC) 2008/569
Basis rettsaktnr.: 31960R0011
Celexnr.: 32008R0569

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 15.02.2022
Frist returnering standardskjema: 07.06.2022
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: