Journalføringskrav ved godkjenning og kontroll av fartøy til transport av levende dyr

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/372 av 17 februar 2023 som fastsetter regler for registrering, lagring og deling av skriftlige journaler av offentlige kontroller av fartøy for transport av levende dyr, om beredskapsplaner for fartøyene og godkjenning av fartøyene

Commission Implementing Regulation (EU) 2023/372 of 17 February 2023 laying down rules on the recording, storing and sharing of written records of official controls performed on livestock vessels, on contingency plans for livestock vessels in the event of emergencies, on the approval of livestock vessels and on minimum requirements applicable to exit points

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 03.03.2023

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 01.06.2023

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Rettsakten er hjemlet i forskrift om næringsmessig transport av dyr (transportforskriften) og fastsetter krav til den offentlige kontrollen av fartøy som er beregnet på transport av enhovede husdyr eller husdyr av artene storfe, sau, geit og svin. Selve kravene som transportør må forholde seg til, er uendret selv om det er enkelte utdypinger av gjeldende krav.

De nye kravene gjelder offentlig myndighets oppgaver ved inspeksjon av slike fartøy.  Offentlig myndigheters inspeksjoner av fartøy foretas av veterinær og skipsekspert i lag. Når offentlig myndighet godkjenner eller gjennomfører kontroller av fartøy skal godkjenningen, dataene og utfallet av inspeksjonen registreres i en spesifikk EU-database. Det er ikke kjent per i dag om Norge vil ha tilgang til denne databasen.

Det er videre presisert hvilke opplysninger som skal foreligge ved godkjenning av slike fartøy. I tillegg er det krav om at fartøyets beredskapsplan også omfatter en risikovurdering av de mest sannsynlige farene for dyrevelferden. Krav til beredskapsplan foreligger allerede i transportforskriftens artikkel 11. I vedlegget til rettsakten finnes inspeksjonsskjemaet som skal benyttes. Ved første transport av dyr etter at godkjenningen av fartøyet er gitt, skal veterinær være med ombord.

Merknader
Rettslige konsekvenser

(Rettslige konsekvenser)

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om offentlig kontroll - dyrevelferd ved transport av levende dyr i fartøy forordning (EU) 2023/372 og forordning (EU) 20237482

Økonomiske og administrative konsekvenser

(Øk. og adm. konsekvenser)

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departement og Mattilsynet deltar. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel. 

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Norge eksporterer i dag i liten grad levende dyr. Dags dato benyttes ikke slike fartøy til transport av levende dyr i Norge. Dyrene som fraktes med sjøgående fartøy, transporteres ofte fra land sør i Europa og til Midtøsten og Nord-Afrika. Det er lite trolig at det vil forekomme havneanløp i Norge. Rettsakten anses slik sett å ha liten betydning for Norge.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2023/372
Basis rettsaktnr.: 1/2005
Celexnr.: 32023R0372

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 24.02.2023
Frist returnering standardskjema: 07.04.2023
Dato returnert standardskjema: 12.06.2023
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 05.05.2023
Høringsfrist: 20.06.2023
Frist for gjennomføring:

Lenker