Avtale om vareflyt fra UK til Nord-Irland etter Brexit - ny avtale - 2023/1231

Europaparlamentets og Rådets forordning (EU) 2023/1231 av 14. juni 2023 om særskilte regler om innførsel til Nord-Irland fra andre deler av Storbritannia av bestemte forsendelser av detaljhandel varer, planter til planting, settepoteter, maskiner og bestemte kjøretøy til landbruksformål, samt ikke-kommersiell forflytning av bestemte kjæledyr til Nord-Irland

Regulation (EU) 2023/1231 of the European Parliament and of the Council of 14 June 2023 on specific rules relating to the entry into Northern Ireland from other parts of the United Kingdom of certain consignments of retail goods, plants for planting, seed potatoes, machinery and certain vehicles operated for agricultural or forestry purposes, as well as non-commercial movements of certain pet animals into Northern Ireland

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 09.11.2023

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 19.12.2023

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet / Landbruks- og matdepartementet / Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er vedtatt av EU-Kommisjonen 14. juni 2023, og kunngjort i EUR-Lex 29. juni 2023. Rettsakten trådte i kraft i EU 2. juli 2023.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Rettsakten gjør tilpasninger til avtalen mellom EU og UK i forbindelse med status for Nord-Irland etter at Brexit ble gjennomført. Nord-Irland er i dag gitt en særstilling for å sikre at handel og forflytning mellom Nord-Irland og Irland skal gå enklest mulig, der Nord-Irland er inkludert i det indre markedet. Grensen mellom UK og Irland, inkl. Nord-Irland, går i Irskesjøen.

Etter gjennomføringen av Brexit har man sett store utfordringer med vareflyten og annen forflytning fra UK til Nord-Irland. Dette har resultert i denne rettsakten som skal forenkle flyten av varer og annet mellom UK og Nord-Irland, med vekt på varer og annet som har sin opprinnelse i EU/EØS, samt resten av verden.

Denne rettsakten skal forenkle innførselen av detaljhandel varer, planter til planting, settepoteter, maskiner og kjøretøy som har vært brukt til landbruksformål, fra UK til Nord-Irland. Videre omfatter rettsakten en forenkling i forhold til ikke-kommersiell forflytning av kjæledyr (hunder, katter og ildere) som kommer fra UK og skal til Nord-Irland. Rettsakten vil ikke påvirke flyten av varer og annet som går i retning fra Nord-Irland til UK.

Rettsakten kapittel én gir grunnleggende regler om anvendelsesområdet og definisjoner.

Kapittel to gir nærmere regler om detaljhandel varer som ankommer Nord-Irland fra UK, og som har sin opprinnelse i EU/EØS eller verden ellers. Med varer menes produkter av animalsk eller ikke-animalsk opprinnelse, inkl. mat/fôr til kjæledyr (art. 3 bokstav a). Videre omfatter kapitlet sammensatte produkter (art. 3 bokstav b), næringsmidler (art. 3 bokstav c), og matkontaktmaterialer (art. 3 bokstav d).

Videre i kapitlet, artikkel 4 og 5, er det gitt bestemmelser som varene må oppfylle for at denne forenklede ordningen kan anvendes på varene. Artikkel 4 dekker varene nevnt i art. 3 (a) og (b), mens art. 5 dekker varene nevnt i art. 3 (c) og (d). Varene skal følges av de nødvendige dokumenter, og kontroll av varene gjøres i henhold til frekvensene gitt i disse to artiklene.

Kapitlet regulerer også merkingen av varene som er omfattet av dette regelverket (artikkel 6). Vedlegg IV og V til rettsakten inneholder en nærmere avklaring om merking, samt en nærmere beskrivelse av merkekravene for noen av de omfattede varene.

I artikkel 9 er det gitt nærmere regler om varer som har sin opprinnelse i stater utenfor EØS (resten av verden). Her er det gitt en egen bestemmelse om fisk som fraktes til Nord-Irland etter å ha blitt landet på et annet sted i UK fra fartøy gitt i en egen liste. Denne listen er gitt i forordning (EU) 2023/2060, der Norge er ført opp som en godkjent stat.

Neste kapittel, kapittel tre, omfatter planter, landbruksmaskiner og settepoteter. Artikkel 10 stiller opp krav knyttet til planter og jordbruksmaskiner, mens artikkel 11 dekker settepoteter.

Planter er utenfor EØS-avtalens virkeområde, men artikkel 10 dekker regler for alle planter som er tatt inn til UK uansett hvor de kommer fra (fra EU/EØS eller resten av verden). For settepotetene, artikkel 11, vil reglene i basis være de samme, med noen spesialkrav koblet til risikoen knyttet til settepoteter og potetsykdommer.

Kapittel fire dekker ikke-kommersiell forflytning av kjæledyr (katt, hund og ilder), fra UK til Nord-Irland.

Det er i kapittel fem, artikkel 13, gitt klare regler om at produktene og kjæledyrene som omfattes av denne rettsakten, ikke kan transporteres eller forflyttes fra Nord-Irland til EU/EØS. En slik transport/forflytting skal skje etter de vanlige reglene i EU-retten for slikt, og særreglene i denne rettsakten kommer ikke til anvendelse.

Artiklene 14 til 20, gir tekniske regler om tilsidesetting av reglene i denne forordningen, regler om prosedyrer og overgangsordninger (merking).

Vedlegg I til rettsakten gir en oversikt over hvilket EU-regelverk som det er gitt unntak fra i denne avtalen/forordningen. Vedlegg II stiller opp krav til kontroll-fasiliteter i Nord-Irland. Krav rettet mot overvåking av og listeføring av virksomheter (jf. art. 7 og 8) er gitt i vedlegg III. Som nevnt tidligere dekker vedlegg IV og V en avklaring om merking og nærmere regler om merking av spesielle produkter.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten krever gjennomføring i norsk rett. Dette vil gjøres gjennom etableringen av en ny forskrift.

Høring på rettsakten vil sendes ut så snart som mulig.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Det vurderes at rettsakten ikke vil medføre noen økonomiske eller administrative konsekvenser for næringen eller Mattilsynet. Den nye avtalen vil gjøre det lettere å få varer inn i Nord-Irland fra UK, med mindre byråkrati uten at det går på bekostning av mattryggheten.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er under vurdering av Spesialutvalget for matområdet, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget er ikke ferdig med sin vurdering.

Vurdering

Den oppdaterte avtalen i dette Windsor Framework legger til rette for en enklere transport/forflytning av detaljhandel varer, planter til planting, settepoteter, maskiner og kjøretøy som har vært brukt til landbruksformål, og ikke-kommersiell forflytning av kjæledyr (hunder, katter og ildre) fra UK til Nord-Irland. Denne forenklingen vil ikke svekke folkehelsen, dyrehelsen eller plantehelsen i UK eller EU/EØS.

I forenklingen legger det til rette for en enklere grensekontroll av nevnte produkter/kjæledyr for å sikre en smidigere flyt av disse produktene/dyrene. Inkludert hvilke dokumenter som skal følge produktene.

For detaljhandel varer legges det opp til en særordning for kontrollen av disse varene. Dette er videre regulert i den utdypende rettsakten, forordning (EU) 2023/2058, (EU) 2023/2059 og (EU) 2023/2395.

Listeføring av stater utenfor EU som kan levere fisk til Nord-Irland via UK er gitt i forordning (EU) 2023/2060.

Forordning (EU) 2023/2090 og (EU) 2023/2091 dekker nærmere regler om planter og settepoteter.

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Innholder informasjon unntatt offentlighet, jf. offl. § 13

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2023/1231
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32023R1231

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 29.09.2023
Frist returnering standardskjema: 22.12.2023
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker