Økologi - Regler for merking av kjæledyrfôr

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2023/2419 av 18 oktober 2023 om merking av økologisk fôr til kjæledyr

Regulation (EU) 2023/2419 of the European Parliament and of the Council of 18 October 2023 on the labelling of organic pet food

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 11.11.2023

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 02.02.2024

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2023/2419 gir regler for merking av økologisk kjæledyrfôr som er produsert i samsvar med regler for økologisk produksjon av fôr i forordning (EU) 2018/848. Forordning (EU) 2018/848 gir regler for produksjon av fôr til kjæledyr og matproduserende dyr, men mangler regler for merking av kjæledyrfôr. Til nå har derfor flere EU-land hatt nasjonale regler eller standarder for dette området. Formålet med de nye reglene er å sikre harmoniserte regler for økologisk kjæledyrfôr i samsvar med øvrig økologiregelverk, og gjøre det enklere for forbrukere å identifisere slikt fôr. Det blir obligatorisk for EU-medlemsstater å benytte EU-logoen på pakket økologisk kjæledyrfôr som oppfyller visse vilkår. 

Rettsakten gjennomfører følgende nye regler:

  • Klargjørende definisjoner (artikkel 2)

  • Regler for merking av kjæledyrfôr som økologisk (artikkel 3)

    • Kjæledyrfôr kan merkes som økologisk og med EU-logo når følgende vilkår er oppfylt:

      • Produsert i samsvar med detaljerte produksjonsregler og foredlingsteknikker for økologisk produksjon (jf. forordning (EU) 2018/848 artikkel 17(3) og vedlegg II, del V)

      • Minimum 95% av landbruksingrediensene av produktets vekt er av økologisk opprinnelse

    • Dersom økologiske ingredienser utgjør en lavere andel enn 95% er det allikevel tillatt å merke de enkelte ingrediensene i kjæledyrfôr som økologiske med følgende forutsetninger:

      • Ingrediensene er produsert i samsvar med økologiregelverket (jf. forordning (EU) 2018/848)

      • Det er kun benyttet tillatte fôrtilsetningsstoffer og tekniske hjelpestoffer i kjæledyrfôret (jf. forordning (EU) 2018/848 artikkel 24)

      • Ved foredling av fôret må kravene i økologiregelverket når det gjelder atskillelse, bruk av karensråvarer, ikke bruk av kjemiske løsemidler og bruk av tillatte rengjørings- og desinfiseringmidler overholdes (jf. forordning (EU) 2018/848 vedlegg II, del V punkt 1.5, 2.1, 2.2 og 2.4)

      • Referanse til økologisk produksjon skal kun være i tilknytning til de økologiske ingrediensene, og det skal fremgå hvor stor prosentandel slike ingredienser utgjør av total andel landbruksingredienser. 

    • Det er tillatt å benytte ingredienser fra jakt eller fiske i kjæledyrfôret med visse forutsetninger. Slike ingredienser skal utgjøre hovedingrediensen og øvrige landbruksingredienser skal være økologiske. Øvrige krav er tilsvarende som for ingrediensmerking nevnt over. Det vil si at det kun skal henvises til økologi i tilknytning til de økologiske ingrediensene, og hele fôret kan ikke kalles økologisk eller merkes med EU logo. 

  • Obligatorisk krav til å bruke EU-logo på pakket økologisk kjæledyrfôr i EU medlemsstater fra 1. mai 2024 (artikkel 4)

  • Det er definerte overgangsregler for de landene som har hatt nasjonale produksjonregler for økologisk kjæledyrfôr i perioden 1.1.2022 til 30.10.2023 (artikkel 5)

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten vil bli gjennomført som en endringsforskrift til forskrift om økologisk produksjon og merking av økologiske landbruksprodukter, akvakulturprodukter, næringsmidler og fôr (økologiforskriften). 

Endringsforskriften endrer § 3 i økologiforskriften og tilføyer et nytt underpunkt for denne rettsakten.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Nye regler som gjennomføres ved forordning (EU) 2023/2419 vurderes til ikke å medføre økonomiske eller administrative konsekvenser av vesentlig betydning for norske virksomheter eller myndigheter.

Mattilsynet har involvert næringen gjennom Regelverksutvalget for økologisk fôr og Debio for å innhente informasjon om mulige konsekvenser av nye regler.  Vi har mottatt informasjon om at det ikke er produksjon av økologisk kjæledyrfôr i Norge. Vi vurderer imidlertid at det er viktig å legge tilrette for at forbrukere i Norge har mulighet til å kjøpe økologisk kjæledyrfôr importert fra EØS-området. Vi vurderer at harmoniserte EØS-regler for produksjon og merking av økologisk kjæledyrfôr i samsvar med merkeregler som gjelder for økologisk mat trolig oppfyller forbruker forventinger til slike produkter. 

Det vil være valgfritt å benytte EU-logoen på økologisk kjæledyrfôr som eventuelt blir produsert i Norge.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.: KOM(2022)659
Rettsaktnr.: 2023/2419/EU
Basis rettsaktnr.: 2018/848
Celexnr.: 32023R2419

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 27.10.2023
Frist returnering standardskjema: 16.02.2024
Dato returnert standardskjema: 05.02.2024
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 01.02.2024
Høringsfrist: 01.04.2024
Frist for gjennomføring:

Lenker