Taksonomiforordningen: Endringer i tekniske screeningkriterier for klassifisering av økonomisk aktivitet (miljømål 1 og 2)

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2023/2485 av 27. juni 2023 om endring av delegert forordning (EU) 2021/2139 ved fastsettelse av ytterligere tekniske screeningkriterier for å fastslå vilkårene for at en økonomisk aktivitet skal anses å bidra vesentlig til begrensning av klimaendringer eller tilpasning til klimaendringer, og for å fastslå om det er slik at den økonomiske aktiviteten ikke er til betydelig skade for noen av de andre miljømålene

Commission Delegated Regulation (EU) 2023/2485 of 27 June 2023 amending Delegated Regulation (EU) 2021/2139 establishing additional technical screening criteria for determining the conditions under which certain economic activities qualify as contributing substantially to climate change mitigation or climate change adaptation and for determining whether those activities cause no significant harm to any of the other environmental objectives

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 28.11.2023

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: III. Børs og verdipapirer

Status

Forordningen er vedtatt og har trådt i kraft i EU. Den er også innlemmet i EØS-avtalen og gjennomført i forskrift til lov om offentliggjøring av bærekraftsinformasjon i finanssektoren og et rammeverk for bærekraftige investeringer.

Sammendrag av innhold

Rettsakten fastsetter endringer i det utfyllende regelverket til taksonomiforordningen (forordning (EU) 2020/852). Taksonomiforordningen er et rammeverk som inneholder kriterier for foretak og investorer for klassifisering av økonomisk aktivitet som miljømessig bærekraftig. Informasjon om taksonomiforordningens virkeområde er utdypet i eget EØS-notat. Formålet er blant annet å redusere risikoen for grønnvasking og regulatorisk fragmentering mellom ulike sektorer. Forordningen oppstiller fire vilkår en økonomisk aktivitet må oppfylle for å kvalifisere som miljømessig bærekraftig: Aktiviteten må 1) bidra vesentlig til oppnåelsen av ett av seks definerte miljømål, 2) ikke gjøre vesentlig skade på noen av de andre miljømålene, 3) ivareta minstekrav til sosiale og styringsmessige forhold, og 4) oppfylle tekniske screeningkriterer fastsatt av Kommisjonen gjennom delegerte rettsakter.

I forordning (EU) 2021/2139 har Kommisjonen fastsatt tekniske screeningkriterier for to av de seks miljømålene: begrensning av klimaendringer og tilpasning til klimaendringer. Screeningkriteriene gjelder for nærmere angitte økonomiske aktiviteter innenfor ni ulike økonomiske sektorer: 1) skogbruk, 2) miljøvern- og restaureringsaktiviteter, 3) produksjon, 4) energi, 5) vannforsyning, avløps- og renovasjonsvirksomhet, 6) transport, 7) bygge- og anleggsvirksomhet og fast eiendom, 8) informasjon og kommunikasjon, og 9) faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting. 

I rettsakten som nå er vedtatt, har Kommisjonen fastsatt screeningkriterier for enkelte nye typer økonomiske aktivititeter innenfor de ni økonomiske sektorene, samt kriterier for å fastslå om det er slik at den økonomiske aktiviteten ikke er til betydelig skade for noen av de andre miljømålene. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forordningen endrer det utfyllende regelverket til taksonomiforordningen. Taksonomiforordningen er gjennomført i lov om offentliggjøring av bærekraftsinformasjon i finanssektoren og et rammeverk for bærekraftige investeringer. Det utfyllende regelverket er gjennomført i forskrift til denne loven. Endringsforordningen til det utfyllende regelverket gjennomføres også i forskrift til loven.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Forordningen fastsetter endringer i de tekniske reglene som utfyller taksonomiforordningen. Den forventes ikke å få vesentlige administrative eller økonomiske konsekvenser for myndigheter, foretak eller forbrukere.

Sakkyndige instansers merknader

Vurdering

Forordningen anses EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2023/2485
Basis rettsaktnr.: (EU) 2020/852
Celexnr.: 32023R2485

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 11.07.2023
Frist returnering standardskjema:
Dato returnert standardskjema: 22.08.2023
Dato innlemmet i EØS-avtalen: 03.02.2024
Nummer for EØS-komitebeslutning: 31/2024
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: 03.02.2024
Dato for faktisk gjennomføring: 05.02.2024
Dato varsling til ESA om gjennomføring: 05.02.2024

Lenker