Vet - endring sykdomsfri status/godkjent utryddelse MS

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2023/2618 av 23. november 2023 som endrer visse vedlegg til gjennomføringsforordning (EU) 2021/620 om godkjenning eller tilbaketrekking av sykdomsfri status for visse medlemsland eller soner derav når det gjelder visse listeførte sykdommer, og godkjenning av utryddelsesprogram for visse listeførte sykdommer

Commission Implementing Regulation (EU) 2023/2618 of 23 November 2023 amending certain Annexes to Implementing Regulation (EU) 2021/620 as regards the approval or withdrawal of the disease-free status of certain Member States or zones thereof as regards certain listed diseases and the approval of eradication programmes for certain listed diseases

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 27.11.2023

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg: 04.01.2024

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Dyrehelseforordningen (EU) 2016/429 er basisforordningen i det nye dyrehelseregelverket i EØS. I artikkel 5 og 9 av denne forordningen gis det bestemmelser om listeføring og kategorisering av dyresykdommer som reguleres av dyrehelseregelverket. De listeførte sykdommene finnes i vedlegg til forordningen. Utfyllende bestemmelser om kategorisering av listeførte sykdommer er gitt i forordning (EU) 2018/1882.

Artikkel 9 av dyrehelseforordningen sier at sykdommer i kategori B skal være gjenstand for obligatorisk utryddelse, mens sykdommer i kategori C skal være gjenstand for frivillig utryddelse. Videre skal utryddelsesprogrammer for kategori B- og C-sykdommer godkjennes av Kommisjonen. Bestemmelsene sier også at Kommisjonen kan godkjenne sykdomsfri- og ikke-vaksinerende status for sykdommer i kategori A, B og C. Kriteriene for å godkjenne, vedlikeholde, suspendere eller trekke tilbake godkjent sykdomsfri status, er gitt i utfyllende forordning (EU) 2020/689. I denne forordningen finnes det også bestemmelser om godkjenning av obligatoriske eller frivillige utryddelsesprogrammer for medlemsland, soner eller segmenter derav.

Forordning (EU) 2021/620 listefører medlemsland med godkjent sykdomsfri status og godkjente utryddelsesprogram for de spesifiserte sykdommene. Rettsakten endrer forordning (EU) 2021/620, ved at vedleggene VI og VIII om henholdsvis Aujeszky's disease (ADV) og infeksjon med blåtungevirus (BTV) endres.

  • Portugal får godkjent sykdomsfri status for ADV for den autonome regionen Azores.
  • Belgia og Nederland får trukket tilbake sin godkjente sykdomsfrie status for BTV etter flere utbrudd med sykdommen.
  • Tyskland får trukket tilbake sin godkjente sykdomsfrie status for BTV for Nordrhein-Westfalen.
  • Spania for trukket tilbake sin godkjente sykdomsfrie status for BTV for provinsen Ciudad Real i den autonome regionen Castilla-La Mancha og de tilgrensende provinsene Albacete, Cuenca og Toledo.
  • Spania for godkjent utryddelsesprogram for BTV for provinsene Albacete, Ciudad Real og Toledo i den autonome regionen Castilla-La Mancha.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forordning (EU) 2021/620 som endres av rettsakten er gjennomført i § 6 av dyrehelseovervåkningsforskriften. Gjennomføring av rettsakten vil derfor kreve en endring av denne forskriften.

Mattilsynet vurderer at ordinær høring av denne endringen er åpenbart unødvendig etter forvaltningslovens § 37 og vil derfor unnlate høring av forskriftsendringen. Bakgrunnen er at Norge ikke har noen innflytelse på endring av godkjent sykdomsfri status eller godkjent utryddelsesprogram i EU-land.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Mattilsynet vurderer at endringene ikke vil ha økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning. Næringen og bransjen har ikke vært involvert i vurderingen og er ikke informert om denne endringen.

Rettsakten inneholder heller ingen særlige EØS-rettslige problemstillinger.

Oppdatert informasjon om sykdomsfri status for EØS-land er gitt på Mattilsynets hjemmesider.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel. Den ansees ikke som spesielt viktig for Norge da den ikke berører Norges sykdomsfrie status. Norges sykdomsfrie status omhandles ikke i forordning (EU) 2020/620 da denne godkjennes av ESA og gis i form av COL-vedtak. Norges sykdomsfrie status er gjengitt i vedleggene til dyrehelseovervåkningsforskriften.

Videre er dette en endring vi ikke har mulighet til å påvirke på dette stadiet. Endringene i sykdomsfri status og utryddelsesprogram vurderes av EU Kommisjonen på bakgrunn av innsendt dokumentasjon fra aktuelt EU-land. Vi støtter oss til denne vurderingen. Endringene presenteres på møter for stående komite for dyrehelse og dyrevelferd.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2023/2618
Basis rettsaktnr.: 2021/620
Celexnr.: 32023R2618

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 24.11.2023
Frist returnering standardskjema: 05.01.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker