Endring og korrigering av regler om gjennomsiktighetskrav for transaksjoner i egenkapitalinstrumenter

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2023/944 av 17. januar 2023 om endring og korrigering av de tekniske reguleringsstandarder fastsatt i delegert forordning (EU) 2017/587 hva angår visse gjennomsiktighetskrav for transaksjoner i egenkapitalinstrumenter

Commission Delegated Regulation (EU) 2023/944 of 17 January 2023 amending and correcting the regulatory technical standards laid down in Delegated Regulation (EU) 2017/587 as regards certain transparency requirements applicable to transactions in equity instruments

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 03.10.2023

Spesialutvalg: Kapitalbevegelser og finansielle tjenester

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Finansdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg IX. Finansielle tjenester

Kapittel i EØS-avtalen: III. Børs og verdipapirer

Status

Rettsakten er vedtatt og trådte i kraft i EU 5. juni 2023. Rettsakten er til vurdering av EØS/EFTA-statene for innelemmelse i EØS-avtalen.

Sammendrag av innhold

Delegert kommisjonsforordning (EU) 2023/944 endrer og korrigerer delegert kommisjonsforordning (EU) 2017/587 (RTS 1) som inneholder utfyllende bestemmelser til europaparlaments- og rådsforordning (EU) Nr. 600/2014 om markeder for finansielle instrumenter (MiFIR) om blant annet gjennsomsiktighetskrav for handelsplasser og verdpapirforetak med hensyn til aksjer, depotbevis, børshandlede fond, sertifikater og andre lignende finansielle instrumenter. Delegert kommisjonsforordning (EU) 2023/944 endrer og korrigerer de tekniske reguleringsstandardene, fastsatt i RTS 1, med hensyn til visse typer gjennomsiktighetskrav som gjør seg gjeldende for transaksjoner i egenkapitalinstrumenter. Tatt i betraktning erfaringene med anvendelsen av RTS 1, inkonsekvent bruk av visse bestemmelser, særlig i forbindelse med hvorvidt en transaksjon er ikke-prisdannende, sammenholdt med endringer i handelsespraksis som følge av den teknologiske utviklingen og tilpasning av markedsaktørers adferd, som gjør det mulig å offentliggjøre opplysninger med en kortere frist, er det nødvendig å endre og korrigere visse bestemmelser i RTS 1.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når forordningen er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i lov/forskrift. Det innebærer at det i lov/forskrift tas inn en bestemmelse om at EU/EØS-forordningen gjelder som norsk lov/forskrift med de tilpasninger som følger av EØS-komitebeslutningen.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få betydelige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter, foretak eller forbrukere. Økonomiske og administrative konsekvenser knyttet til MiFIR (basisrettsakten) er redegjort for i NOU 2017:1 og Prop.77 L (2017-2018).

Sakkyndige instansers merknader

Finanstilsynet finner forordningen EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Finanstilsynet har vurdert rettsakten som relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU)2023/944
Basis rettsaktnr.: (EU) No 600/2014
Celexnr.: 32023R0944

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 27.02.2023
Frist returnering standardskjema:
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker