Forslag til endring av yrkeskvalifikasjonsdirektivet for sykepleiere med utdanning fra Romania

Kommisjonens forslag til europaparlaments- og rådsdirektiv som endrer og korrigerer direktiv 2005/36/EF om godkjenning av yrkeskvalifikasjoner for sykepleiere med ansvar for alminnelig sykepleie med utdanning fra Romania

Commission Proposal for a Directive of the European Parliament and of the Council amending and correcting Directive 2005/36/EC as regards the recognition of professional qualifications of nurses responsible for general care trained in Romania

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 10.10.2023

Spesialutvalg: Utdanning

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Kunnskapsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg VII. Gjensidig godkjennelse av yrkeskvalifikasjoner

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Forslaget er til behandling i rådet.

Sammendrag av innhold

I forbindelse med Romanias inntreden i EU fikk sykepleiere med utdanning fra Romania og som ikke tilfredsstilte minstekravene i direktivet en rett til å få godkjenning dersom de hadde yrkeserfaring på minst tre år de siste fem år og hadde gjennomført en bestemt utdanning. Dette omtales som særlig ervervede rettigheter i yrkeskvalifikasjonsdirektivet. Det ble også opprettet et eget opplæringsprogram for sykepleiere med ansvar for den alminnelige sykepleie. Programmet skulle sikre at de som hadde utdanning fra Romania som ikke oppfylte minstekravene til sykepleieutdanning etter direktivet skulle få tilegnet seg den manglende kompetanse. 

Etterutdanningsprogrammet startet i studieåret 2013-2014 og ved utgangen av studieåret 2018-2019 hadde 23 personer med videregående utdanning og over 3 000 personer med postgymnasial utdanning gjennomført programmet. 

Yrkeskvalifikasjonsdirektivet forplikter ikke vertsstaten til automatisk å godkjenne yrkeskvalifikasjonene til sykepleiere som har gjennomført etterutdanningsprogrammet. De forplikter vertsstaten til å betrakte etterutdanningsprogrammet som dokumentasjon for ytterligere ferdigheter og kunnskaper, som et ledd i godkjenningsprosessen.

Europakommisjonen foreslår nå at sykepleiere som har gjennomført etterutdanningsprogrammet skal få godkjent deres særlige ervervede rettigheter uten å måtte dokumentere yrkeserfaring, jf. forslaget til endring i artikkel 33a i yrkeskvalifikasjonsdirektivet. 

Europakommisjoen foreslår også en endring i artikkel 10 bokstav b. Dette er kun for å rette opp en manglende henvisning til artikkel 33a i direktivet. 

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten berører kun helseyrker. Yrkeskvalifikasjonsdirektivet er tatt inn i forskrift om autorisasjon, lisens og spesialistgodkjenning for helsepersonell med yrkeskvalifikasjoner fra andre EØS-land eller fra Sveits. Forslaget gjør at vedlegg IV til forskriften må endres. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Forslaget har ingen økonomiske eller administrative konsekvenser. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er vurdert av spesialutvalget for utdanning, der berørte departementer er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel

Vurdering

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Direktiv
KOM-nr.: KOM(2023)502
Basis rettsaktnr.: 2005/36/EF

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker