INSPIRE - Rapportering, endring-23

Forslag til europaparlaments- og rådsvedtak om endring av direktiv 2007/2/EF vedrørende visse krav til rapportering om infrastruktur for geografisk informasjon

Proposal for a DECISION OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL amending Directive 2007/2/EC as regards certain reporting requirements for infrastructures for spatial information

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 31.10.2023

Spesialutvalg: Miljø

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Kommunal- og distriktsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen:

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Forslaget er til vurdering i EFTA-landene.

Rettsakten er ikke behandlet av INSPIRE-komiteen.

Sammendrag av innhold

Rettsakten gjelder en endring av artikkel 21(2) første punktum i europaparlaments- og rådsdirektiv 2007/2/EF av 14. mars 2007 om etablering av en infrastruktur for geografisk informasjon i Det europeiske fellesskap (INSPIRE). Bestemmelsen som foreslås endret, slår fast at medlemsstatene skal rapportere status for tiltak etter INSPIRE-direktivet en gang i året. Kommisjonen foreslår å redusere rapporteringsfrekvensen til to-årig som en tilpasning til rappporteringsordningen under forordning (EU) 2023/138 om datasett med høy verdi (HVD-forordningen). Regler for datasett omfattet av HVD-kategoriene geodata, jordobservasjon og miljø og mobilitet, er parallellt også omfattet av INSPIRE-direktivet.

Gjeldende artikkel 21(2) første punktum (slik bestemmelsen i dag er omfattet av EØS-avtalen) lyder: «Senest 15. mai 2010 skal medlemsstatene oversende Kommisjonen en rapport som omfatter kortfattede beskrivelser av».

Bestemmelsen ble endret med forordning (EU) 2019/1010.Bestemmelsen lyder etter dette: «Senest 31. mars hvert år skal medlemsstatene om nødvendig oppdatere, og publisere en oppsummerende rapport. Disse rapportene, som skal offentliggjøres av Kommisjonen med bistand fra Det europeiske miljøbyrået, skal omfatte kortfattede beskrivelser av». Forordningen (og dermed endringen av direktivet) er til vurdering i EØS-komiteen.

I rettsakten her foreslås bestemmelsen endret til: «Senest 31. mars hvert annet år, første gang 31. mars 2025, skal medlemsstatene om nødvendig oppdatere en oppsummerende rapport. Disse rapportene, som skal offentliggjøres av Kommisjonen, skal omfatte kortfattede beskrivelser av».

Merknader
Rettslige konsekvenser

INSPIRE-direktivet med gjennomføringsrettsakter, er gjennomført i norsk rett med geodataloven og geodataforskriften. Verken loven eller forskriften har eksplisitte bestemmelser om rapporteringsdato eller rapporteringsfrekvens. Rettsakten krever derfor som utgangspunkt verken endringer i loven eller forskriften ut over at EØS-henvisningene må oppdateres begge steder. Det kan muligens være opplysende å ta inn en bestemmelse i geodataforskriften § 14 som eksplisitt informerer om rapporteringsdato og rapporteringsfrekvens.

Kommisjonens gjennomføringsbeslutning (EU) 2019/1372 om overvåking og rapportering er tatt inn i geodataforskriften med en inkorporeringsbestemmelse i § 14 andre ledd. Gjennomføringsbeslutningen har en bestemmelse (artikkel 8) om årlig overvåking av medlemslandenenes publisering av metadata. Kommisjonen har uttalt at den i utgangspunktet ikke ser behov for å endre gjennomføringsbeslutning (EU) 2019/1372 som følge av den foreslåtte endringen i direktivet. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten vil ikke ha vesentlige administrative eller økonomiske konsekvenser. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten er så langt ikke forelagt sakkyndige instanser.

Vurdering

Rettsakten er vurdert å være relevant og akseptabel.

Endringen vil redusere rapporteringsarbeidet. I hovedsak gjelder det Kartverket og Miljødirektoratet.

Andre opplysninger

For opplysninger om nasjonale rapporter, inkludert resultater for Norge, se: https://inspire.ec.europa.eu/Monitoring-and-Reporting/Monitoring-and-Reporting/69 

For utfyllende opplysnimnger om INSPIRE, se EØS-notatet om INSPIRE-direktivet.

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Parlament og Råd
Type rettsakt: Vedtak/beslutning
KOM-nr.: KOM(2023)584
Basis rettsaktnr.: 2007/2/EF

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker