Økodesign, revisjon av krafttransformatorer

Økodesign revisjonsstudie for krafttransformatorer - små, mellomstore og store krafttransformatorer

Transformers ecodesign review study - small, medium and large power transformers

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 05.10.2023

Spesialutvalg: Energi

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Olje- og energidepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen:

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

EU-kommisjonen har igangsatt en revisjonsstudie av økodesignforordningen for små, mellomstore og store krafttransformatorer. Studien gjennomføres av en konsulent på vegne av Kommisjonen. Studien startet i juni 2023 og ferdigstilles i juni 2024.

To tekniske interessentmøter er planlagt. Det første ble gjennomført 29. september 2023, og det neste er planlagt gjennomført 16. januar 2024.

Interessentmøtet i september ble gjennomført på Teams. Interessentmøtet i januar vil også gjennomføres på Teams.

Møte i Samrådsforum er planlagt å finne sted i 2024 i Brussel.

Interessenter oppfordres til å registrere seg på hjemmesiden for studien Eco Transformers Review (eco-transformers-review.eu)

Bakgrunn

Denne saken er knyttet til økodesigndirektivet. Direktivet er sammen med energimerkeforordningen virkemidler for å redusere energirelaterte produkters miljøbelastning i hele deres livssyklus, og gi forbrukeren mulighet til å velge det mest energieffektive produktet på markedet. Økodesigndirektivet, med underliggende forordninger, pålegger produsenter og importører i EU-markedet kun å bringe i omsetning produkter som lever opp til kravene. Produkter som tilfredsstiller kravene, skal være CE-merket. Energikrav til produkter er et av flere virkemidler for å nå EUs overordnede energieffektiviserings- og klimamål. Les mer om dette på NVEs nettsider.

Sammendrag av innhold

Kommisjonsforordning (EU) 548/2014 med endringsforordning 2019/1783 om økodesignkrav for små, mellomstore og store krafttransformatorer er utfyllende regler fra Europakommisjonen til europaparlaments- og rådsdirektiv 2009/125 EF. 

I perioden juni 2023-juni 2024 gjennomføres det en revisjonsstudie av økodesignforordningen for små, mellomstore og store krafttransformatorer. Revisjonsstudien gjennomføres av en konsulent på oppdrag fra EU-kommisjonen. 

Gjeldende forordning setter minstekrav til energiytelse eller energieffektivitet, produktinformasjon og teknisk dokumentasjon. Studien vil gjennomgå økodesignkravene i lys av den teknologiske utviklingen.

Studien er en teknisk, økonomisk og miljømessig analyse av produktgruppens utbredelse og bruk i Europa og den skal avdekke potensial for reduksjon i miljøbelastninger. Studien vil følge prosedyre under metodikken for gjennomføring av økodesign kravforberedende studier, MEErP (Methodology for the Ecodesign of Energy-related Products) og den seneste revisjonen av denne. Spesifikke modelleringsløsninger vil bli søkt for modellering av effekter som stammer fra krav til materialeffektivitet.

Merknader

Hovedrettsakten - direktiv 2009/125/EF (økodesigndirektivet) - er hjemlet i Traktat om den Europeiske Union (TEU), EU-traktatens artikkel 95.

Gjeldende norsk lovgivning på området er LOV 1976-06-11 nr 79: Lov om kontroll med produkter og forbrukertjenester (produktkontrolloven) med underliggende forskrift 2011.02.23 nr 0190: Forskrift om miljøvennlig utforming av energirelaterte produkter (økodesignforskriften).


Rettslige konsekvenser

Økonomiske og administrative konsekvenser

Sakkyndige instansers merknader

Produktgruppen er ikke blant NVEs prioriterte produktgrupper.

Forordningene som skal gjennomgås i revisjonsstudien, er gjennomført i Norge.

Vurdering

Andre opplysninger

Hjemmesiden for studien der alle interesserte kan registrere seg for å følge arbeidet med revisjonen av regelverket Eco Transformers Review (eco-transformers-review.eu)

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: 2009/125

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker