Rettslig rammeverk for bærekraftige matsystemer - "FSFS"
Rettslig rammeverk for bærekraftige matsystemer
Legislative framework for sustainable food systems
EØS-notat | 03.10.2023 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 12.09.2023
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg:
Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen:
Kapittel i EØS-avtalen:
Status
Det ble ikke enighet om forslaget til rettsakt i EU, det er ikke vedtatt.
Sammendrag av innhold
Europakommisjonen skal lansere et nytt initiativ for et bærekraftig matsystem. Initiativet tar sikte på å utvikle en helhetlig tilnærming til matproduksjon, forbruk og ernæring som er i tråd med prinsippene om bærekraft, helse og miljø.
Bakgrunn:
Initiativet er et sentralt tiltak fra Europakommisjonen for å adressere utfordringene knyttet til matproduksjon, forbruk og ernæring i Europa. Initiativet søker å fremme bærekraftig praksis, redusere klimautslipp, bedre mattryggheten og sikre en rettferdig tilgang til sunn mat for alle. En reform av dagens General Food Law er det første tiltaket av 27 i Farm to fork-strategien.
Dagens rammeverk for mattrygghet, General Food Law, ble gjennomgått med tanke på bærekraft i 2018 (Fitness Check). Det ble vurdert som lite hensiktsmessig å utvide GFL. Isteden skal det utvikles en ny rammelov General Framework for Sustainable Food Systems (FSFS) med en mer holistisk tilnærming.
Konsekvensvurderingen ble publisert 28. september 2021, og var da på høring. Det ble avgitt 230 innspill til høringen. I perioden 28. april 2022 til 21. juli 2022 ble det gjennomført en ordinær høring hvor nesten 2700 innspill ble mottatt.
Formål:
Initiativets hovedmål er å fremme et bærekraftig matsystem i EU gjennom følgende tiltak:
- Stimulere til sunn og bærekraftig matproduksjon i hele EU.
- Redusere klimaendringer og miljøpåvirkninger fra matproduksjon og forbruk.
- Forbedre mattryggheten og fremme en rettferdig og inkluderende tilgang til sunn mat.
- Fremme forskning og innovasjon innen matproduksjon og bærekraft.
Kommisjonen har ønsket å dekke blant annet (fra DG Sante sept22)
- Vanlige definisjoner (f.eks. bærekraftig matsystem, forbrukernes tilgang til et sunt og bærekraftig kosthold osv.).
- Generelle minimumsstandarder som må oppfylles for fremstilling av matvarer knyttet til miljømessige og sosiale forhold.
- Insentiver for høyere bærekraft-nivå (som offentlige anskaffelser, landbrukspolitiske virkemidler mv.).
- Overvåking, tilsyn og oppfølging.
- Styrings- og rapporteringssystemer.
Europakommisjonen ønsker å legge dette frem som en forordning, ikke et direktiv. Forordningen vil ikke bare omhandle miljø og klima, men også sosiale og økonomiske forhold knyttet til matkjeden.
Begrepet «the food environment» benyttes i forberedelsene av forslaget. Med dette menes en utvidet forståelse av matsystemet fra fra jord/fjord til bord.
Kommisjonen påpeker at dette nye rammeverket for matsystemene må ses i sammenheng med den kommende naturrestaureringsloven og andre overgripende rammeverk utviklet under den grønne given.
Forslaget vil trolig også ta for seg merking av mat. Europakommisjonens undersøkelser viser at man har mye informasjon per idag, mye som rapporteres frivillig og at mye av denne informasjonen ikke er til å stole på. Forslaget vil trolig ta for seg vitenskapelig bevis for merker og påstander, etter inspirasjon fra green claims-forslaget. Men det vil ikke foreslås harmonisert merke.
Regelverket vil også gi anvisning på hvordan offentlige anskaffelser kan benyttes for å nå målene med forslaget.
Vurdering
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Type sak | Politiske dokumenter |
KOM-nr.: | |
Basis rettsaktnr.: |
Norsk regelverk
Høringsstart: | |
Høringsfrist: | |
Frist for gjennomføring: |