Endr. av forordning 2020/1158 - Tsjernobyl - 2024/256

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/256 av 17. januar 2024 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2020/1158 om særlige importbetingelser for næringsmidler og forvarer med opprinnelse i stater utenfor EØS-området etter ulykken ved atomkraftverket i Tsjernobyl

Commission Implementing Regulation (EU) 2024/256 of 17 January 2024 amending Implementing Regulation (EU) 2020/1158 on the conditions governing imports of food and feed originating in third countries following the accident at the Chernobyl nuclear power station

Sakstrinn

  1. Forenklet prosedyre

Opprettet 01.02.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten ble vedtatt av EU-kommisjonen 17. januar 2024 og kunngjort i EUR-Lex den 18. januar 2024, med ikrafttredelse 7. februar 2024.

Sammendrag av innhold

Rettsakten endrer forordning (EU) 2020/1158 om importvilkår for en rekke ikke-animalske produkter som kommer fra gitte europeiske stater utenfor EØS-området i forbindelse med radioaktivitet (cesium-137) i varer. Dette har tilknytning til ulykken ved atomkraftverket i Tsjernobyl på 80-tallet.

Grunnrettsakten er rettet mot produkter som lett kan ta til seg radioaktivitet, hovedsakelig sopp og bær, og har fokus på ikke-EU stater som ligger i nærheten av Ukraina eller i nedslagsfeltet for radioaktivitet etter ulykken i 1986. Rettsakten er kun rettet mot radioaktiv cesium-137, som har en lang halveringstid.

Denne endringsrettsakten, forordning (EU) 2024/256, justerer grunnrettsakten på flere områder:

- legger til flere varenummer for sopp, ettersom den oppdaterte tolltariffen inneholder flere nye varenummer for sopp,

- presisering av varegruppene i vedlegg II, slik at alle produkter som inneholder sopp eller bær av familien Vaccinium blir inkludert i denne kontrollen,

- flere produktgrupper tas inn for å sikre at kontrollregimet dekker alle produkter som det kan være en risiko for radioaktivforurensning ved,

- endring av reglen for hvor den fysiske kontrollen av forsendelsene kan gjennomføres, der det åpnes opp for at denne kontrollen kan gjøres ved et kontrollsted (i tillegg til ved grensekontrollstasjonen),

- varer av animalsk opprinnelse som inneholder de regulerte produktene skal fortsatt kun kontrolleres ved en grensekontrollstasjon,

- det er etablert en overgangsordning for de nye produktene på listen i vedlegg II, der de kan tas inn uten de nødvendige papirene frem til 7. mars 2024,

- det er nødvendig å oppdatere artikkel 4 med oppdaterte regelverkshenvisninger for sertifikatene som skal brukes,

- det har falt ut en fotnote for artikkel 3, som nå settes inn for å forklare anvendelsen av grenseverdiene for radioaktivitet.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Rettsakten krever endring i forskrift 24. august 2024 nr. 1675 om særlige importbetingelser for næringsmidler og fôrvarer i forbindelse med ulykken ved atomkraftverket i Tsjernobyl.

Rettsakten er gjennomført etter forenklet prosedyre.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Ved gjennomgang av de nye varenumrene i rettsakten ser man at det har vært en begrenset import av varene som nå tas inn i rettsakten. Det er snakk om rundt 20 forsendelser de siste to årene, med en totalvekt på rundt 50 kg fordelt på seks forskjellige importører.

Ved at flere produkter kommer inn på vedlegget, dette vil medføre økte kostnader for næringen hvis man ønsker å importere disse produktene, samt at arbeidsbelastningen med å kontrollene disse produktene på grensen vil øke for Mattilsynet.

Sett i forhold til risikoen knyttet til disse varene grunnet radioaktivitet vurderes disse økte kostandene som fornuftige og innenfor rammen av hva man kan godta.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakter etter forenklet prosedyre behandles ikke særskilt av Spesialutvalget for Matområdet (SUMO). SUMO mottar til orientering en liste over rettsakter som følger forenklet prosedyre.

Vurdering

Rettsakten endrer forordning (EU) 2020/1158 om importkontroll etter ulykken ved atomkraftverket i Tsjernobyl på 80-tallet. Oppdateringen av listen i vedlegg II med nye produkter og utvidelse av noen av de eksisterende produktgruppene vil sikre at produkter som det kan være knyttet en risiko ved blir undersøkt før de legges ut på markedet.

Endringen med å klargjøre at en kontroll av de ikke-animalske variantene av de listede produktene kan gjøres ved et kontrollsted, vil ikke ha betydning for Norge ettersom våre kontrollsteder er kun knyttet til forsendelser som kommer i storsekk.

Presiseringene som er gjort til selve forordningsteksten vil klargjøre forståelsen av regelverket, som igjen vil kunne sikre etterlevelsen av kontrollregimet.

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Rettsaktnr.: 2024/256
Celexnr.: 32024R0256

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: 07.02.2024
Dato for faktisk gjennomføring: 06.02.2024
Dato varsling til ESA om gjennomføring:

Lenker