Fôrvarer- tilsetningsstoff

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/265 av 17. januar 2024 om godkjenning av sink(II)-betain-kompleks som et tilsetningsstoff i fôr til alle dyrearter, med unntak for akvakulturdyr i marine akvakultursystemer

Commission Implementing Regulation (EU) 2024/265 of 17 January 2024 concerning the authorisation of zinc(II)– betaine complex as a feed additive for all animal species except aquatic animals farmed in marine aquaculture systems

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 19.01.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet / Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: II. Fôrvarer

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Rettsakten gjelder godkjenning av sink(II)-betainkompleks som ernæringsmessig tilsetningsstoff (sporstoff) i fôr til alle dyr utenom akvatiske dyr (ink. fisk) oppdrettet i marine akvakultursystemer. European Food Safety Authority (EFSA) vurderer tilsetningsstoffet som trygt for dyrehelse og folkehelse. EFSA vurderer det også som trygt for miljø ved bruk på land (inkludert i landbaserte akvakultur), men kan ikke konkludere når det gjelder miljøpåvirkning ved oppdrett i sjø. Tilsetningsstoffet godkjennes derfor ikke for bruk i fôr til akvatiske dyr som oppdrettes i marine akvakultursystemer.

Miljøvurderinger av bruk av tilsetningsstoffer vurderes i to faser. Søker for dette tilsetningsstoffet har bare utført en fase-I vurdering. Dette er en av grunnene til at EFSA ikke kan konkludere når det gjelder påvirkning på marint miljø ved oppdrett i sjø. Hvis søker senere velger å levere ytterligere data slik at en fase-II vurdering kan gjennomføres vil det være mulig å vurdere godkjenning også for oppdrett i sjø. Sink er et essensielt mikromineral for fisk, og tilsetning til fôr er nødvendig for å ivareta fiskens ernæringsbehov og helse. Det er andre tilsetningsstoffer med sink som er godkjent for bruk i fôr til fisk som kan benyttes.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til bruk i fôrvarer, fôrtilsetningsstoff-forskriften.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet og fôrindustrien.

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2024/265
Basis rettsaktnr.: 1831/2003
Celexnr.: 32024R0265

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 05.01.2024
Frist returnering standardskjema: 16.02.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart: 09.11.2023
Høringsfrist: 02.01.2024
Frist for gjennomføring:

Lenker