Vet - endring sykdomsfri status/godkjent utryddelse MS

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/566 som endrer vedlegg VIII av gjennomføringsforordning (EU) 2021/620 om godkjenning eller tilbaketrekking av sykdomsfri status i visse soner av Tyskland og Spania for infeksjoner med blåtungevirus (serotype 1 - 24) og godkjenning av utvidelse av utryddelsesprogram for infeksjon med det viruset

Commission Implementing Regulation (EU) 2024/566 of 14 February 2024 amending Annex VIII to Implementing Regulation (EU) 2021/620 as regards the approval or withdrawal of the disease-free status of certain zones of Germany and Spain as regards infection with bluetongue virus (serotypes 1-24) and the approval of the extension of an eradication programme for infection with that virus

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 30.01.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Dyrehelseforordningen (EU) 2016/429 er basisforordningen i det nye dyrehelseregelverket i EØS. I artikkel 5 og 9 av denne forordningen gis det bestemmelser om listeføring og kategorisering av dyresykdommer som reguleres av dyrehelseregelverket. De listeførte sykdommene finnes i vedlegg til forordningen. Utfyllende bestemmelser om kategorisering av listeførte sykdommer er gitt i forordning (EU) 2018/1882.

Artikkel 9 av dyrehelseforordningen sier at sykdommer i kategori B skal være gjenstand for obligatorisk utryddelse, mens sykdommer i kategori C skal være gjenstand for frivillig utryddelse. Videre skal utryddelsesprogrammer for kategori B- og C-sykdommer godkjennes av Kommisjonen. Bestemmelsene sier også at Kommisjonen kan godkjenne sykdomsfri- og ikke-vaksinerende status for sykdommer i kategori A, B og C. Kriteriene for å godkjenne, vedlikeholde, suspendere eller trekke tilbake godkjent sykdomsfri status, er gitt i utfyllende forordning (EU) 2020/689. I denne forordningen finnes det også bestemmelser om godkjenning av obligatoriske eller frivillige utryddelsesprogrammer for medlemsland, soner eller segmenter derav.

Forordning (EU) 2021/620 listefører medlemsland med godkjent sykdomsfri status og godkjente utryddelsesprogram for de spesifiserte sykdommene.

Rettsakten endrer forordning (EU) 2021/620, ved at vedlegg VIII som omhandler godkjent sykdomsfri status og godkjent utryddelsesprogram for infeksjoner med blåtungevirus (serotype 1-24) endres. Endringene består i:

Spania:

  • Godkjent sykdomsfri status for blåtunge for Balearene.
  • Tilbaketrekking av godkjent sykdomsfri status og etablering av godkjent sykdomsfri status for blåtunge for visse provinser i de autonome regionene Galicia, Asturias, Cantabria, Madrid, Castilla y León, Murcia og Andalusia etter den siste tidens utbrudd av sykdommen.

Tyskland:

  • Tilbaketrekking av sykdomsfri status for blåtunge i Niedersachsen og Bremen.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Forordning (EU) 2021/620 som endres av rettsakten er gjennomført i § 6 av dyrehelseovervåkningsforskriften. Gjennomføring av rettsakten vil derfor kreve en endring av denne forskriften.

Mattilsynet vurderer at ordinær høring av denne endringen er åpenbart unødvendig etter forvaltningslovens § 37 og vil derfor unnlate høring av forskriftsendringen. Bakgrunnen er at Norge ikke har noen innflytelse på endring av godkjent sykdomsfri status eller godkjent utryddelsesprogram i EU-land.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Mattilsynet vurderer at endringene ikke vil ha økonomiske eller administrative konsekvenser av betydning. Næringen og bransjen har ikke vært involvert i vurderingen og er ikke informert om denne endringen.

Rettsakten inneholder heller ingen særlige EØS-rettslige problemstillinger.

Oppdatert informasjon om sykdomsfri status for EØS-land vil bli gitt på Mattilsynets hjemmesider

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel. Den ansees ikke som spesielt viktig for Norge da den ikke berører Norges sykdomsfrie status. Norges sykdomsfrie status omhandles ikke i forordning (EU) 2020/620 da denne godkjennes av ESA og gis i form av COL-vedtak. Norges sykdomsfrie status er gjengitt i vedleggene til dyrehelseovervåkningsforskriften.

Videre er dette en endring vi ikke har mulighet til å påvirke på dette stadiet. Endringene i sykdomsfri status og utryddelsesprogram vurderes av EU Kommisjonen på bakgrunn av innsendt dokumentasjon fra aktuelt EU-land. Vi støtter oss til denne vurderingen. Endringene presenteres på møter for stående komite for dyrehelse og dyrevelferd.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2024/566
Basis rettsaktnr.: 2021/620
Celexnr.: 32024R0566

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 26.01.2024
Frist returnering standardskjema: 08.03.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker