Økodesign, kravforberedende studie om stål og jern

Økodesign, kravforberedende studie om stål og jern

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 03.07.2024

Spesialutvalg: Miljø

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Klima- og miljødepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen:

Kapittel i EØS-avtalen:

Status

Den kravforberedende studien ble igangsatt juni 2023 og er planlagt ferdig juni 2025. Det første møtet ble gjennomført juni 2024. Møtedato for neste interessentmøte vil bli publisert på studiens nettside og kommunisert til alle registrerte interessenter.

Sammendrag av innhold

Europakommisjonen har startet arbeidet med en teknisk, miljømessig og økonomisk analyse (kravforberedende studie) om stål og jern. Hensikten med prosjektet er å gi et vitenskapelig grunnlag for diskusjoner om en mulig underliggende rettsakt for stål og jern under økodesignforordningen.

Den kravforberedende studien vil bli gjennomført innenfor rammene av den nye økodesignforordningen. Forordningen er et overordnet rammeverk for fastsettelse av økodesignkrav for å fremme miljømessig bærekraftige produkter, og for å tilpasse produkter til en klimanøytral, resurseffektiv og sirkulær økonomi som reduserer avfall.

Stål er et mellomprodukt som brukes til å produsere mange typer produkter med bruksområder innenfor et bredt omfang av sektorer som for eksempel kjøretøy, bygg og infrastruktur, maskinteknikk og emballasje. Stål er det første mellomproduktet som vurderes under økodesignforordningen. Studien vil følge en "fra krybbe til port" (cradle-to gate)-tilnærming, som omfatter analyser fra utvinning av råmaterialer til fabrikkens "port". Økodesignkrav vil bli vurdert som en del av denne forberedende studien. Europakommisjonens konsulenter planlegger to interessentmøter.

Resultatene av studien vil være et beslutningsgrunnlag med forslag til både til ytelseskrav og informasjonskrav for denne produktgruppen.

Studien vil følge metodikken for gjennomføring av økodesign kravforberedende studier, MEErP (Methodology for the Ecodesign of Energy-related Products)

Studien er bygget opp med følgende delrapporter:

  • Task 1 Definisjoner, relatert regelverk, initiativ for dekarbonisering
  • Task 2 Markedsanalyse
  • Task 3 Teknisk analyse, inkludert utvelgelse av produkter
  • Task 4 Vurdering av miljø og økonomi
  • Task 5 Designmuligheter
  • Task 6 Scenarier (policy, scenarier, virkninger og sensitivitetsanalyser)
  • Task 7 Utvikling av kriterier
  • Task 8 Digitale produktpass

Merknader
Rettslige konsekvenser

Hovedrettsakten – forordning (EU) 2024/1781 (økodesignforordningen) – er hjemlet i Traktat om den Europeiske Unions virkemåte (TFEU), artikkel 114.

Økodesignforordningen er ikke innlemmet i EØS-avtalen.

Når økodesignforordningen er innlemmet i EØS-avtalen, vil den bli foreslått gjennomført i bærekraftige produkter-loven.  Underliggende rettsakter til forordningen planlegges gjennomført i forskrift hjemlet i bærekraftige produkter-loven, etter at de er innlemmet i EØS-avtalen.  

Økonomiske og administrative konsekvenser

Det er for tidlig å si noe konkret om økonomiske og administrative konsekvenser, men generelt kan det antas at økodesignkrav kan redusere den totale miljøpåvirkningen av produkter som inneholder stål.

Eventuelle krav kan ha noen konsekvenser for produsenter og importører som følge av økte produksjonskostnader og eventuelle kostnader relatert til informasjonskrav, men det antas at konsekvensene ikke vil være vesentlig større for norske produsenter og importører enn for tilsvarende aktører i EUs medlemsland.

Sakkyndige instansers merknader

Miljødirektoratet publiserte en nyhet om oppstart av den kravforberedende studien 15. april 2024. Faktanotatet er behandlet ved skriftlig prosedyre i spesialutvalget for miljø der berørte departementer er representert.

Vurdering

Miljødirektoratet har hovedansvaret for å følge opp prosessen med å vurdere mulige økodesignkrav for stål.

Norske interessenter oppfordres til å registrere seg som interessenter på studiens hjemmeside.

Andre opplysninger

Konsulentene som arbeider med den kravforberedende studien har i sine dokumenter opplyst at neste 70 prosent av EUs import av ferro-legeringer kommer fra Sør-Afrika, Ukraina og Norge. Mulige krav i en fremtidig rettsakt vil derfor kunne få stor betydning for norske virksomheter, og det er viktig at relevante interessenter følger prosessen tett.

Lenke til den kravforberende studien: Product Bureau | Circular Economy: Environmental and Waste Management (europa.eu)

Nøkkelinformasjon

Type sak Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen
KOM-nr.:
Basis rettsaktnr.: (EU) 2024/1781

Norsk regelverk

Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: