vet-TSE

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2024/877 av 21. mars 2024 om endring av vedlegg VIII til Europaparlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 999/2001 angående godkjenning av neglisjerbar risikostatus for klassisk skrapesjuke i Tsjekkia

Commission Implementing Regulation (EU) 2024/877 of 21 March 2024 amending Annex VIII to Regulation (EC) No 999/2001 of the European Parliament and of the Council as regards the approval of the negligible risk status for classical scrapie of Czechia

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 14.03.2024

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Landbruks- og matdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg I. Veterinære og plantesanitære forhold

Kapittel i EØS-avtalen: I. Veterinære forhold

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsaktene er under vurdering i EØS/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Saken omhandler forslag til endring av forordning (EF) nr. 999/2001 om TSE, vedlegg VIII. I vedlegget er medlemsstater med neglisjerbar risiko for klassisk skrapesjuke listet opp. Tsjekkia har søkt om å få denne statusen. EFSA har vurdert søknaden og konkluderer med at Tsjekkia oppfyller kriteriene som ligger i TSE-forordningen. Tsjekkia er derfor foreslått tilføyd listen over land med neglisjerbar risiko for å ha klassisk skrapesjuke. Fra før er Østerrike, Finland og Sverige listet.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift nr. 595 av 30. mars 2004 om overførbare spongiforme encefalopatier (TSE).

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for myndigheter og næringen. Av den grunn har næringen og bransjen ikke vært involvert i vurderingen av rettsakten. 
Rettsakten inneholder heller ingen særlige EØS-rettslige problemstillinger

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Spesialutvalget for matområdet der berørte departementer og Mattilsynet er representert. Spesialutvalget fant rettsakten EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS-relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Land med neglisjerbar risiko for klassisk skrapesjuke, kan stille strengere krav ifm innførsel av levende småfe til landet. Når det gjelder utførsel av levende småfe og avlspodukter fra småfe fra slike land, stilles det ikke ekstra TSE-krav.  

Iht TSE-regelverket har Norge godkjent nasjonalt kontrollprogram for klassisk skrapesjuke.Det medfører at vi også kan stille de strenge kravene ved innførsel av levende småfe. Godkjenningen gir oss imidlertid ingen fordel ved utførsel, verken av levende dyr eller avlsprodukter. 

Mattilsynet vil vurdere om Norge skal søke om å få neglisjerbar risikostatus for klassisk skrapesjuke. I tillegg til at det vil gi oss fordeler ved utførsel av småfe og avlsprodukter av småfe, vil det kanskje også medføre at vi kan redusere overvåkingsprogrammet for skrapesjuke. 

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2024/877
Basis rettsaktnr.: 999/2001
Celexnr.: 32024R0877

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 08.03.2024
Frist returnering standardskjema: 19.04.2024
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker