ny mat - endring i bruksvilkår og spesifikasjoner isomalto-oligosakkarid
Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2025/97 av 21. januar 2025 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470 med hensyn til vilkår for bruk og spesifikasjonen til næringsmiddelet isomalto-oligosakkarid
Commission Implementing Regulation (EU) 2025/97 of 21 January 2025 amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470 as regards the conditions of use and the specifications of the novel food isomalto-oligosaccharide
EØS-notat | 18.03.2025 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 07.02.2025
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg:
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Forordningen godkjenner endring i bruksvilkår og spesifikasjoner for ny mat-ingrediensen isomalto-oligosakkarid, som tidligere er godkjent og oppført i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470). Ved forordningen godkjennes tilsetning til en rekke andre matvarekategorier, inkludert kosttilskudd til den generelle befolkningen over 10 år, og spesifikasjonen endres.
EFSA har i en risikovurdering vedtatt 14. desember 2023 at isomalto-oligosakkarid er helsemessig trygg ved angitte bruksvilkår. EFSA bemerket i tillegg at de foreslåtte mikrobiologiske parameterne burde tas inn i spesifikasjonene for ny mat-ingrediensen. EU-kommisjonen har derfor inkludert disse i spesifikasjonen for ny mat-ingrediensen.
Søkeren har bedt om databeskyttelse for flere studier. EFSA og Europakommisjonen har vurdert at kriteriene for innvilgning av databeskyttelse foreligger. Dette innebærer at EFSA ikke kan bruke denne dokumentasjonen for å vurdere andre søkere i en periode på fem år fra endringsforordningen trer i kraft, og at godkjenningen bare gjelder for søkeren i den aktuelle perioden.
Ved rettsakten vil ny mat-ingrediensen føres opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), med angitte bruksvilkår. Lovbestemt betegnelse er «isomalto-oligosakkarid», og denne skal ledsages av en forklaring av at isomalto-oligosakkarid er en kilde til glukose. Kosttilskudd som inneholder ingrediensen, skal merkes med at de ikke skal inntas av barn under 10 år. Spesifikasjoner er angitt i vedlegg 2 til unionslisten, hvor mikrobiologiske kriterier er tatt inn.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet anser rettsakten som EØS relevant og akseptabel.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Institusjon: | Kommisjonen |
Type rettsakt: | Forordning |
KOM-nr.: | |
Rettsaktnr.: | 2025/97 |
Basis rettsaktnr.: | 2015/2283 |
Celexnr.: | 32025R0097 |
EFTA-prosessen
Dato mottatt standardskjema: | 24.01.2025 |
Frist returnering standardskjema: | 07.03.2025 |
Dato returnert standardskjema: | |
EØS-relevant: | Ja |
Akseptabelt: | Ja |
Tekniske tilpasningstekster: | Nei |
Materielle tilpasningstekster: | Nei |
Art. 103-forbehold: | Nei |
Norsk regelverk
Endring av norsk regelverk: | Ja |
Høringsstart: | |
Høringsfrist: | |
Frist for gjennomføring: |