ny mat - endring i bruksvilkår og spesifikasjoner isomalto-oligosakkarid

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2025/97 av 21. januar 2025 om endring av gjennomføringsforordning (EU) 2017/2470 med hensyn til vilkår for bruk og spesifikasjonen til næringsmiddelet isomalto-oligosakkarid

Commission Implementing Regulation (EU) 2025/97 of 21 January 2025 amending Implementing Regulation (EU) 2017/2470 as regards the conditions of use and the specifications of the novel food isomalto-oligosaccharide

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 07.02.2025

Spesialutvalg: Matområdet

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering

Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler

Status

Rettsakten er vedtatt i EU.

Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.

Sammendrag av innhold

Forordningen godkjenner endring i bruksvilkår og spesifikasjoner for ny mat-ingrediensen isomalto-oligosakkarid, som tidligere er godkjent og oppført i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470). Ved forordningen godkjennes tilsetning til en rekke andre matvarekategorier, inkludert kosttilskudd til den generelle befolkningen over 10 år, og spesifikasjonen endres.

EFSA har i en risikovurdering vedtatt 14. desember 2023 at isomalto-oligosakkarid er helsemessig trygg ved angitte bruksvilkår. EFSA bemerket i tillegg at de foreslåtte mikrobiologiske parameterne burde tas inn i spesifikasjonene for ny mat-ingrediensen. EU-kommisjonen har derfor inkludert disse i spesifikasjonen for ny mat-ingrediensen.

Søkeren har bedt om databeskyttelse for flere studier. EFSA og Europakommisjonen har vurdert at kriteriene for innvilgning av databeskyttelse foreligger. Dette innebærer at EFSA ikke kan bruke denne dokumentasjonen for å vurdere andre søkere i en periode på fem år fra endringsforordningen trer i kraft, og at godkjenningen bare gjelder for søkeren i den aktuelle perioden.

Ved rettsakten vil ny mat-ingrediensen føres opp i unionslisten over ny mat (forordning (EU) nr. 2017/2470), med angitte bruksvilkår. Lovbestemt betegnelse er «isomalto-oligosakkarid», og denne skal ledsages av en forklaring av at isomalto-oligosakkarid er en kilde til glukose. Kosttilskudd som inneholder ingrediensen, skal merkes med at de ikke skal inntas av barn under 10 år. Spesifikasjoner er angitt i vedlegg 2 til unionslisten, hvor mikrobiologiske kriterier er tatt inn.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift 25. juli 2017 nr. 1215 om ny mat. 

Økonomiske og administrative konsekvenser

Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for Mattilsynet, næringen eller forbrukere. 

Sakkyndige instansers merknader

Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.

Vurdering

Mattilsynet anser rettsakten som EØS relevant og akseptabel.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Forordning
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: 2025/97
Basis rettsaktnr.: 2015/2283
Celexnr.: 32025R0097

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 24.01.2025
Frist returnering standardskjema: 07.03.2025
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Ja
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring:

Lenker