Tilsetningsstoffer til næringsmidler, endringer relatert til bruk av mono- og diglyserider av fettsyrer (E 471), karnaubavoks (E 903), lecitin (E 322) og fettsyrer (E 570) på visse ferske frukter og maniok/kassava
Kommisjonsforordning (EU) .../... av XXX om endring i forordning (EF) nr. 1333/2008 når det gjelder bruk av mono- og diglyserider av fettsyrer (E 471) og karnaubavoks (E 903) som overflatebehandlingsmidler på visse ferske frukter og maniok/kassava og av lecitin (E 322) og fettsyrer (E 570) som bærere i overflatebehandlingsmidler på maniok/kassava
COMMISSION REGULATION (EU) / of XXX amending Regulation (EC) No 1333/2008 as regards the use of mono- and diglycerides of fatty acids (E 471) and carnauba wax (E 903) as glazing agents on certain fresh fruit and cassavas and of lecithins (E 322) and fatty acids (E 570) as carriers in glazing agents on cassavas
EØS-notat | 25.03.2025 | EØS-notatbasen
Sakstrinn
- Faktanotat
- Foreløpig posisjonsnotat
- Posisjonsnotat
- Gjennomføringsnotat
Opprettet 04.02.2025
Spesialutvalg: Matområdet
Dato sist behandlet i spesialutvalg:
Hovedansvarlig(e) departement(er): Helse- og omsorgsdepartementet
Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg II. Tekniske forskrifter, standarder, prøving og sertifisering
Kapittel i EØS-avtalen: XII. Næringsmidler
Status
Rettsakten er ikke vedtatt i EU.
Rettsakten er under vurdering i EØS-/EFTA-statene.
Sammendrag av innhold
Forordningen endrer unionslistene i vedleggene II og III til forordning (EF) nr. 1333/2008 om tilsetningsstoffer til næringsmidler, over henholdsvis godkjente tilsetningsstoffer til næringsmidler og over godkjente tilsetningsstoffer, herunder bærere, som kan brukes i tilsetningsstoffer, enzymer, aromaer og næringsstoffer i næringsmidler. Forordning (EF) nr. 1333/2008 er gjennomført i norsk rett i § 1 første ledd i forskrift 6. juni 2011 nr. 668 om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Endringene gjelder utvidet bruk av mono- og diglyserider av fettsyrer (E 471) på pasjonsfrukt, kiwi og maniok/kassava, og karnaubavoks (E 903) på maniok/kassava, i tillegg til bruk av lecitin (E 322) og fettsyrer (E 570) som bærere i overflatebehandlingsmidler for maniok/kassava.
Teknisk funksjon av E 471 og E 903 vil være som overflatebehandlingsmidler på skallet for å forhindre fuktighetstap og oksidering, som vil bevare næringsinnhold og forlenge holdbarheten. Dette er relevant for råvarer fra tropisk klima som må transporteres langt. E 322 og E 570, brukt som bærere, vil legge til rette for stabil og jevn påføing av overflatebehandlingsmidlene. Det forventes ikke at tilsetningsstoffene vil migrere fra skallet og inn i de spiselige delene.
Ifølge tilsetningsstofforskriften skal tilsetningsstoffer ikke brukes i ubearbeidede næringsmidler, med mindre det forekommer særlige bestemmelser om dette. De aktuelle tilsetningsstoffene er imidlertid allerede godkjent til overflatebehandling av flere frukter, bl.a. sitrusfrukt, meloner og ananas. Ifølge tidligere risikovurderinger gjort av EFSA, og ettersom bruken kun gjelder skall som vanligvis ikke spises, er det liten helserisiko forbundet med de aktuelle tilsetningsstoffene.
Merknader
Rettslige konsekvenser
Når rettsakten er tatt inn i EØS-avtalen, vil den gjennomføres i norsk rett ved inkorporasjon i forskrift om tilsetningsstoffer til næringsmidler.
Økonomiske og administrative konsekvenser
Rettsakten forventes ikke å få vesentlige økonomiske eller administrative konsekvenser for norske virksomheter, myndigheter, forbrukere eller samfunnet for øvrig.
Sakkyndige instansers merknader
Rettsakten har vært vurdert av Mattilsynet og ansvarlig(e) departement(er). Siden rettsakten følger EFTAs hurtigprosedyre har den ikke vært behandlet i Spesialutvalget for matområdet. Rettsakten vurderes som EØS-relevant og akseptabel.
Vurdering
Mattilsynet mener at rettsakten er EØS-relevant og akseptabel.
Andre opplysninger
Nøkkelinformasjon
Type sak | Regelverk i utvikling/komiteer/arbeidsgrupper under kommisjonen |
KOM-nr.: | |
Basis rettsaktnr.: | 32008R1333 |
Norsk regelverk
Høringsstart: | 25.02.2025 |
Høringsfrist: | 08.04.2025 |
Frist for gjennomføring: |