Delegert kommisjonsdirektiv 2025/811 om endring av informasjon som skal varsles til skipsrapporteringssystemer

Delegert kommisjonsdirektiv 2025/811 av 19. februar 2025 om endring av vedlegg I i europaparlaments- og rådsdirektiv 2002/59/EC med hensyn til informasjon som skal varsles til skipsrapporteringssystemer

Commission Delegated Directive (EU) 2025/811 of 19 February 2025 amending Annex I to Directive 2002/59/EC of the European Parliament and of the Council as regards information to be notified to ship reporting systems

Sakstrinn

  1. Faktanotat
  2. Foreløpig posisjonsnotat
  3. Posisjonsnotat
  4. Gjennomføringsnotat

Opprettet 12.05.2025

Spesialutvalg: Transport

Dato sist behandlet i spesialutvalg:

Hovedansvarlig(e) departement(er): Nærings- og fiskeridepartementet

Vedlegg/protokoll i EØS-avtalen: Vedlegg XIII. Transport

Kapittel i EØS-avtalen: V. Sjøtransport

Status

EU-direktiv 2002/59 er gjennomført i Norge, jf. EØS-avtalen vedlegg XIII, kapittel V, 55a.

Delegert kommisjonsdirektiv 2025/811 av 19. februar 2025 om endring av vedlegg I i europaparlaments- og rådsdirektiv 2002/59/EC ble publisert i Official Journal of the European Union 28. april 2025 og trer i kraft etter 20 dager. Det delegerte kommisjonsdirektivet innebærer en endring av vedlegg I til direktiv 2002/59/EC med hensyn til informasjon som skal varsles til skipsrapporteringssystemer.

ETFA-sekretariatet har vurdert at rettsakten kan behandles ved en hurtigprosedyre. Et utkast til EØS-komitébeslutning ble sendt til transportkomitéen for godkjenning 12. mai 2025. Frist for godkjenning er 26. mai 2025.

Sammendrag av innhold

Fremveksten av den såkalte skyggeflåten, som definert av FNs Internasjonale sjøfartsorganisasjon (IMO) i resolusjon A.1192(33), kan utgjøre en risiko for maritim sikkerhet og miljøet. Skyggeflåten har hatt en stor vekst og består anslagsvis av omtrent 600 skip. Måten denne flåten driftes på gjør det vanskelig å verifisere sertifikater, herunder også forsikringsbevis, og dette øker risikoen for miljøskader. Per i dag er det ikke krav som sikrer at fartøy må avgi informasjon om forsikring fra skip som seiler i transitt uten å gå til havn.

For å forbedre maritim sikkerhet og beredskap mot forurensning, samt gi kyststater muligheten til effektivt å overvåke skipsfart, særlig fartøy som frakter farlig eller forurensende last, har IMO etablert flere obligatoriske skiprapporteringssystemer. Punkt 4 i Vedlegg I til Direktiv 2002/59/EC beskriver hvilken informasjon skip må gi til myndighetene ved etablering eller endring av slike rapporteringssystemer. For å imøtekomme de endringene som man ser i skipsfarten, har EU sett det som nødvendig å endre dette vedlegget til å inkludere ny informasjon om forsikringssertifikater. Dette fordi det kan være viktig informasjon ved håndtering av uønskede hendelser.

Endringen innebærer at et medlemsland som går til IMO for å etablerere et nytt skipsrapporteringssystem, eller skal endre et eksisterende, skal inkludere krav om at skip skal avgi forsikringsinformasjonen. Endringen innebærer ikke en forpliktelse til å endre et eksisterende skipsrapporteringssystem.

For å følge opp forslaget har EU fremmet forslag til IMO for å endre aktuelle skipsrapporteringssystemer i Europa, med unntak av de skipsrapporteringssystem som er etablert sammen med Russland, herunder det norsk-russiske Barents SRS.

Merknader
Rettslige konsekvenser

Endringen krever ikke endringer i norsk lov eller forskrift.

Norge har i dag ett IMO-godkjent skipsrapporteringssystem; Barents SRS. Dette er et felles norsk-russisk skipsrapporteringssystem som ble innført i 2013. Informasjon om forsikringsinformasjon er per i dag ikke informasjon som rapporteres av skipene som seiler i området for rapporteringssystemet. Endringen som nå foreslås, innebærer at forsikringsinformasjon må inkluderes ved en fremtidig endring av skipsrapporteringssystemet. En endring av skipsrapporteringssystemet krever at man sender inn et forslag om endring til IMO.

Barents SRS er i dag gjennomført i norsk rett i forskrift om fartøys meldeplikter etter havne- og farvannsloven. Dersom man foreslår å endre Barents SRS, vil forskriften måtte endres etter at endringene har blitt godkjent i IMO.

Økonomiske og administrative konsekvenser

Endringene medfører ikke økonomiske eller administrative konsekvenser før en beslutter en eventuell endring av skipsrapporteringssystemet.

Sakkyndige instansers merknader

Kystverket mener at det faglig sett er ønskelig og fornuftig å inkludere forsikringsinformasjon som et rapporteringselement i skipsrapporteringssystem i Europa. Dette sikrer tilgang på informasjon som i dag må hentes frem fra forskjellige registre.

Endringen i direktivet utløser i seg selv ikke krav om endringer i skipsrapporteringssystemet Barents SRS. Faglig sett er det derfor ikke behov for en tilpasningstekst ved gjennomføringen. Barents SRS fungerer godt i dag, og Kystverket mener det vil være uproblematisk å la det forbli uendret.

Vurdering

Direktivet er EØS-relevant.

Endringen i direktivet utløser i seg selv ikke krav om endringer i skipsrapporteringssystemet Barents SRS. Faglig sett er det derfor ikke behov for en tilpasningstekst ved gjennomføringen. Barents SRS fungerer godt i dag, og Kystverket mener det vil være uproblematisk å la det forbli uendret. NFD er positive til at forsikringsinformasjon inkluderes som et rapporteringselement i nye eller endrede skipsrapporteringssystem, og ville vurdert å inkludere dette i Barents SRS dersom vi ikke hadde hatt det sammen med Russland.

Andre opplysninger

Nøkkelinformasjon

Institusjon: Kommisjonen
Type rettsakt: Direktiv
KOM-nr.:
Rettsaktnr.: (EU) 2025/811
Basis rettsaktnr.:
Celexnr.: 32025 L 0811

EFTA-prosessen

Dato mottatt standardskjema: 05.03.2025
Frist returnering standardskjema:
Dato returnert standardskjema:
EØS-relevant: Ja
Akseptabelt: Ja
Tekniske tilpasningstekster: Nei
Materielle tilpasningstekster: Nei
Art. 103-forbehold: Nei

Norsk regelverk

Endring av norsk regelverk: Nei
Høringsstart:
Høringsfrist:
Frist for gjennomføring: