Historisk arkiv

Sikkerhet ved bruk av nettbank - oppdrag til Kredittilsynet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Finansdepartementet

Kredittilsynet
Postboks 100 Bryn
0611 OSLO

Deres ref

Vår ref

Dato

06/4361 FM JTO

19.09.2006

Sikkerhet ved bruk av nettbank

Nettbank er en effektiv betalingsform som kundene dessuten har en sterk tilskyndelse til å benytte på grunn av forholdsvis lave gebyrer. Utviklingen fremover i bruken av nettbank avhenger imidlertid sterkt av faktisk og oppfattet sikkerhet.

Finansdepartementet ber Kredittilsynet om en orientering om hvor god sikkerheten i dag er, og om hvordan spørsmålet om sikkerhet vil bli fulgt opp fremover.

Finansdepartement viser til oppslag i Dagens Næringsliv den 16./17. september 2006 (kopi vedlagt) – samt nytt 19. september 2006 (kopi vedlagt) – om en kunde som tastet feil kontonummer, i tilknytning til overføring av 500 000 kroner. Vi ber i denne forbindelse spesielt om en vurdering av mulige tiltak – og eventuelt konkrete forslag til tiltak – herunder:

  • Begrensning på hvor store enkeltbeløp, og ev. også samlede beløp i et visst tidsintervall, en kunde kan overføre ved hjelp av nettbank.
  • Pålegg til bankene om å legge inn tilfredsstillende automatiske kontroller. I utgangspunktet synes det naturlig med et system der kunden må oppgi flere karakteristika ved betalingsmottaker. Ikke alle mottakere har KID-nummer, og det kan i disse tilfellene være et krav om å fylle inn navn. Kontrollen kan bestå i at kunden mottar en feilmelding ved manglende samsvar mellom navn (eller KID-nummer) og bankkontonummer. Dette må fungere uavhengig av om betaler og betalingsmottaker har samme bankforbindelse. Det er heller ikke tilfredsstillende å ha et system hvor kunden ikke får opp feilmelding hvis det tastes inn for mange siffer i kontonummeret (og hvor datasystemet "løser" dette ved å stryke overflødige sifre).
  • Begrensning på hvor store tap en kunde selv skal bære dersom det gjøres visse typer feil ved overføring på nettbank. Herunder bør det vurderes krav om at kroner skal stå i ett felt og øre i et annet felt, da kommafeil kan forårsake store feilbeløp.

Finansdepartementet ber om Kredittilsynets snarlige vurdering av ovennevnte.

Med hilsen

Jan Bjørland e.f.
ekspedisjonssjef

Per Øystein Eikrem
avdelingsdirektør

Vedlegg

Gjenpart:

Bankklagenemnda
Barne- og likestillingsdepartementet
Finansnæringens Hovedorganisasjon
Forbrukerrådet
Justisdepartementet
Sparebankforeningen