Historisk arkiv

Tiltak mot miljøutfordringene

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen tar nå nye skritt på sentrale miljøområder. –Dette vil bety lavere NOx-utslipp, mer gjenvinning og større lokalt miljøengasjement, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide. (18.03.05) Samleside for Rikets miljøtilstand 2005

Pressemelding

Dato: 18.03.05

Miljøvernminister Knut Arild Hareide:

Regjeringen med tiltak mot miljøutfordringene

næringskjedenRegjeringen tar nå nye skritt på sentrale miljøområder. –Dette vil bety lavere NOx-utslipp, mer gjenvinning og større lokalt miljøengasjement, sier miljøvernminister Knut Arild Hareide.

Regjeringen la i dag fram en ny stortingsmelding om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand (RM). RM er Regjeringens viktigste dokument for en samlet framstilling av miljøvernpolitikken. - Selv om miljøtilstanden, ikke har endret seg mye siden forrige RM ble lagt fram, framstår miljøutfordringene på enkelte områder som mer alvorlige enn før, sier Hareide.

Blant Regjeringens viktigste prioriteringer er:

  • å iverksette tiltak med sikte på å stanse tapet av biologisk mangfold innen 2010
  • å oppfylle den norske forpliktelsen i Kyotoprotokollen om reduserte klimagassutslipp
  • å iverksette nødvendige tiltak og virkemidler for at Norge skal overholde utslippsforpliktelsen for nitrogenoksider (NOx) i Gøteborgprotokollen innen 2010
  • å styrke innsatsen overfor helse- og miljøfarlige kjemikalier og stanse utslipp av miljøgifter innen 2020
  • å redusere miljøbelastningen fra avfall ved å forby deponering av nedbrytbart avfall og innføre et mål om at 80 prosent av alt avfall skal gjenvinnes.
  • å stimulere til at kommunene utnytter sitt miljøvernpolitiske handlingsrom, blant annet ved å overføre praksis i de beste kommunene til andre

Kvotehandel, styrket internasjonalt samarbeid og teknologiutvikling vil stå i sentrum for Regjeringens videre arbeid på klimaområdet. Til å forberede nye langsiktige nasjonale klimastrategier har Regjeringen nedsatt et utvalg som skal vurdere hvordan Norge kan bli et "lavutslippssamfunn" innen 2050.

Når det gjelder utslipp av NOx, foreslår Regjeringen å styrke virkemidlene særlig overfor skip i innenriksfart og fiskefartøy, der det er et betydelig potensial for lavere utslipp.

Mer forskning og kartlegging

Regjeringen vil også styrke innsatsen med sikte på å stanse tapet av biologisk mangfold innen 2010. Dette er et ledd i oppfølgingen av konklusjonene fra verdenstoppmøtet i Johannesburg i 2002. Prioriterte tiltak er blant annet styrket forskning, kartlegging og overvåking av biologisk mangfold, styrket forvaltning av verneområdene og sikring av naturverdier utenfor verneområdene. Regjeringen vil ha særlig oppmerksomhet på villreinens behov for tilstrekkelige leveområder. Regjeringen går inn for at det opprettes nasjonale villreinområder og to europeiske villreinregioner for å sikre villreinens eksistens i Norge.

Utfordrer kommunene

Regjeringen vil videreutvikle det lokale miljøvernarbeidet. Det vil bli etablert et femårig program for videreutvikling av lokalt miljøvern og bærekraftige lokalsamfunn i samarbeid med kommunesektoren. Kommunene vil også bli oppfordret til å utarbeide miljømeldinger som ledd i det løpende kommuneplanarbeidet.

Regjeringen vil også styrke arbeidet for å sikre natur- og kulturmiljøer knyttet til blant annet landskap, vassdrag og strandsonen. Kommuner, fylkeskommuner og fylkesmenn oppfordres til en streng praksis ved behandlingen av plansaker i hundremetersbeltet i strandsonen.

Kontaktperson: Gunnar Farestveit, tlf: 22 24 57 63

Til samleside for Rikets miljøtilstand 2005