Historisk arkiv

Norge ønsker mer ambisiøst globalt klimasamarbeid

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Norge vil ha et mer ambisiøst globalt klimasamarbeid etter Kyotoprotokollens første forpliktelsesperiode (2008-2012). For å få til det må både USA og u-land med store og raskt voksende utslipp inkluderes. Det kommer frem i stortingsmeldingen om Regjerin

Norge vil ha et mer ambisiøst globalt klimasamarbeid etter Kyotoprotokollens første forpliktelsesperiode (2008-2012). For å få til det må både USA og u-land med store og raskt voksende utslipp inkluderes. (25.04.03)

Pressemelding

Dato: 25.04.03

Miljøvernminister Børge Brende:

- Norge ønsker mer ambisiøst globalt klimasamarbeid

Norge vil ha et mer ambisiøst globalt klimasamarbeid etter Kyotoprotokollens første forpliktelsesperiode (2008-2012). For å få til det må både USA og u-land med store og raskt voksende utslipp inkluderes. Det kommer frem i stortingsmeldingen om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand som legges frem i dag.

- Norge vil fortsette arbeidet for en global klimaavtale med strengere og mer omfattende utslippsforpliktelser etter Kyoto-protokollens første forpliktelsesperiode. Jeg vil presse på for å sette spørsmålet om de langsiktige klimautfordringene på dagsorden, både i bilaterale og i multilaterale fora, sier miljøvernminister Børge Brende.

Forrige Partskonferanse under Klimakonvensjonen (COP 8) i New Delhi endte med en erklæring som særlig støtter opp om u-landenes behov for bærekraftig utvikling og tilpasning til klimaendringer. Erklæringen fra New Delhi støtter også opp om den siste hovedrapporten til FNs klimapanel - en rapport som bekrefter behovet for betydelige kutt i globale utslipp av klimagasser. Det var imidlertid ikke mulig å bli enige om en prosess for å drøfte løsninger på de langsiktige klimautfordringene. Norge hadde håpet at det også hadde vært mulig å sette disse spørsmålene på dagsorden.

Neste Partskonferanse blir arrangert i Milano i desember i år. Dette blir neste mulighet til å ta opp spørsmålet om de langsiktige klimautfordringene under Klimakonvensjonen. Mange land må imidlertid endre posisjon før en kan forvente særlig framdrift i disse diskusjonene. Det er meget stor avstand mellom industrilandene og u-landene i spørsmålet om de langsiktige klimautfordringene. USAs manglende vilje til å påta seg utslippsforpliktelser under Kyoto-protokollen, gjør diskusjonene ekstra vanskelige.

Kontaktperson

Rådgiver Georg Børsting, 22 24 60 92