Historisk arkiv

Arbeidet med miljø og fattigdomsbekjempelse fortsetter

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

I Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand som legges frem i dag, synliggjøres Regjeringens oppfølging av resultatene fra toppmøtet i Johannesburg, på nasjonalt og internasjonalt nivå. Norge viderefører sin posisjon som en internasjonal påd

I Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand som legges frem i dag, synliggjøres Regjeringens oppfølging av resultatene fra toppmøtet i Johannesburg, på nasjonalt og internasjonalt nivå. Norge viderefører sin posisjon som en internasjonal pådriver for miljø- og fattigdomsbekjempelse. Miljøverndepartementet iverksetter også konkrete tiltak som revitaliserer miljøpolitikken og arbeidet med bærekraftig utvikling her hjemme. (25.04.03)

Pressemelding

Dato: 25.04.03

Miljøvernminister Børge Brende:

- Arbeidet med miljø og fattigdomsbekjempelse fortsetter

I Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand som legges frem i dag, synliggjøres Regjeringens oppfølging av resultatene fra toppmøtet i Johannesburg, på nasjonalt og internasjonalt nivå. Norge viderefører sin posisjon som en internasjonal pådriver for miljø- og fattigdomsbekjempelse. Miljøverndepartementet iverksetter også konkrete tiltak som revitaliserer miljøpolitikken og arbeidet med bærekraftig utvikling her hjemme.

Tiltak for å bevare det biologiske mangfoldet

Johannesburg-møtet høsten 2001 førte til et forpliktende mål om å redusere tapet av biologisk mangfold innen 2010.

- Dette følger vi opp med konkrete tiltak for vern av natur og artsmangfold i Norge. Norge vil også aktivt følge opp toppmøtets vedtak om å fremforhandle et internasjonalt regime om genressurser under konvensjonen om biologisk mangfold, sier miljøvernminister Børge Brende. Regjeringen har oppnevnt Biomangfoldlovutvalget, som blant annet utreder et lovgrunnlag for samordnet forvaltning av biologisk mangfold.

Tiltak mot helse- og miljøskadelige kjemikalier

Johannesburg-møtet førte til et forpliktende mål for å redusere miljø- og helseskadene fra kjemikalier. Regjeringen følger nå opp ved å innføre et enklere regelverk ved å samle alle forskriftene. Regjeringen innfører også et strengere regelverk i forhold til bruk av TBT og kvikksølvutslipp fra krematorier. Opprydding i gamle miljøsynder er en hovedprioritering. Tiltakene mot forurensede sedimenter intensiveres ved at det nå blir krav om fylkesvise handlingsplaner.

Tiltak i den globale kampen mot miljøforringelse og fattigdom

For blant annet å bidra konkret til å oppfylle målsettingen om å halvere antall mennesker som ikke har tilgang til rent vann og basis sanitærtjenester innen 2015, følger Regjeringen opp toppmøtet gjennom økt og målrettet bruk av bistand i utviklingssamarbeidet på WEHAB-områdene (vann, energi, helse, jordbruk og biomangfold). Disse områdene er utpekt av FNs generalsekretær som spesielt viktige. I tråd med statsministerens budskap i Johannesburg vil Regjeringen i løpet av tre år bruke 375 millioner kroner ekstra på disse strategiske områdene som et bidrag i den globale kampen mot miljøforringelse og fattigdom.

Tiltak for å styrke den internasjonale miljøforvaltningen

Johannesburg-møtet vedtok at den internasjonale miljøforvaltningen må styrkes. Regjeringen har foreslått to konkrete oppfølgingstiltak internasjonalt. Den første er en plan for kapasitetsbygging og teknologioverføring, slik at utviklingslandene kan iverksette sine miljøforpliktelser. Regjeringen vil også etablere et vitenskapspanel for globale miljøspørsmål tilknyttet UNEP (FNs miljøprogram). Dette vil bidra til å styrke den internasjonale vitenskapskapasiteten på miljøområdet. Så langt har Regjeringen fått fullt gjennomslag for det første punktet. Forslaget om et vitenskapspanel skal opp til behandling i mars 2004.

Kontaktperson

Avdelingsdirektør Idunn Eidheim 22 24 59 92

Les mer