Historisk arkiv

Tapet av Norges biologiske mangfold skal stanses innen 2010

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen fortsetter arbeidet med å stanse tapet av det biologiske mangfoldet. Målet fra Johannesburg er at tapet skal reduseres betydelig innen 2010. Tapet skal stanses blant annet ved å kartlegge og overvåke mangfoldet, forbedre regleverket, fjerne s

Regjeringen fortsetter arbeidet med å stanse tapet av det biologiske mangfoldet. Målet fra Johannesburg er at tapet skal reduseres betydelig innen 2010. Tapet skal stanses blant annet ved å kartlegge og overvåke mangfoldet, forbedre regleverket, fjerne subsidier med negative miljøvirkninger og verne områder artene lever i. Flere enkeltarter som fjellrev, rovdyr og laks vil bli prioritert i tida som kommer. (25.04.03)

Pressemelding


Dato: 25.04.03

Tapet av Norges biologiske mangfold skal stanses innen 2010

Regjeringen fortsetter arbeidet med å stanse tapet av det biologiske mangfoldet. F jellrev, de store rovdyrene og laks vil bli prioritert. I tillegg fortsetter Regjeringen arbeidet med å kartlegge og overvåke mangfoldet, forbedre regelverket, fjerne subsidier med negative miljøvirkninger og verne områder artene lever i. Det kommer frem i stortingsmeldingen om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand som presenteres i dag.

Gammel furuskog. Foto: Dag Kjærnet
Gammel furuskog. Foto: Dag Kjærnet

Fjellreven står i fare for å bli utryddet.
Den norske fjellreven står i fare for å bli utryddet.

- Regjeringen vil strekke seg langt for å nå det nasjonale målet om innen 2010 å stanse tapet av det biologiske mangfoldet. En rekke tiltak skal gjennomføres allerede i løpet av få år, sier miljøvernminister Børge Brende.

Det planlegges en kystverneplan for Troms og en verneplan for sjøfugl i Trøndelagsfylkene. Innen 2005 skal viktige naturområder langs kysten rundt Oslofjorden og Telemarkskysten vernes.

Tiltak for fjellreven

Som ledd i å bevare fjellreven innfanges fjellrevvalper for avl og senere utsetting. "Prosjekt Fjellreven", der en rekke frivillige organisasjoner samarbeider om å bevare fjellreven i Norge, støttes av Miljøverndepartementet. Gjennomføringen av nasjonalparkplanen vil bidra til å ta vare på viktige leveområder for fjellreven, blant annet i Børgefjell nasjonalpark som skal utvides i løpet av året. I år er det satt av to millioner kroner til bevaringstiltak, i tillegg til overvåkingsmidler.

Sikring av levedyktige bestander av rovviltet er også svært viktig. En ny melding om rovvilt blir derfor lagt fram for Stortinget i løpet av høsten 2003.

Særskilt beskyttelse av villaks

Ordningen med nasjonale laksefjorder vil gi om lag tre fjerdedeler av den norske villaksen særskilt beskyttelse i vassdrag og fjordområder. Norge er kjerneområde for vill atlantisk laks, og tiltaket er derfor også et viktig bidrag til det internasjonale arbeidet med å bevare variasjon og mangfold innen denne arten.

Uønskede introduksjoner av fremmede arter må hindres gjennom å skaffe bedre oversikt over miljøskadelige arter, tette huller i regleverket, bedre informasjonen og styrke grensekontrollen.

Forvaltningssystem for biologisk mangfold

I tillegg vil Regjeringen arbeide videre med det nye forvaltningssystemet for biologisk mangfold som ble lansert i Stortingsmeldingen om biologisk mangfold. Systemet innebærer sektoransvar og samordning innen kartlegging og overvåking, forbedring av regelverk, fjerning av subsidier med negative miljøvirkninger, informasjon, forskning og kompetanse.

Det biologiske mangfoldet, det vil si variasjonen av planter dyr og naturtyper, er avgjørende for verdiskaping, livskvalitet og velferd. 24 prosent av verdens pattedyr og 12 prosent av fugleartene regnes som truet. I Norge står over 3000 arter på den nasjonale rødlista over truete arter. Minst 130 plante- og dyrearter har forsvunnet i Norge de siste 150 årene. Av fjellrev er det mindre enn 50 dyr igjen. Det biologiske mangfoldet trues av endringer i arealbruk og klima, introduksjon av fremmede arter, overhøsting og forurensning.

Yngling av fjellrev I Norge

Yngling av fjellrev i Norge

Kontaktpersoner: Avdelingsdirektør Guri Tveito tlf 22246061 eller rådgiver Anita Myrmæl tlf 22245897