Historisk arkiv

Regjeringen vil sikre naturarven og øke skogvernet

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen foreslår en satsing på økt skogvern som skal sikre høy faglig kvalitet i vernearbeidet samtidig som konfliktene reduseres. Offentlig eide skoger skal i størst mulig grad tas i bruk til vern. Det er satt i gang et pilotprosjekt for å prøve ut

Regjeringen foreslår en satsing på økt skogvern som skal sikre høy faglig kvalitet i vernearbeidet samtidig som konfliktene reduseres. Offentlig eide skoger skal i størst mulig grad tas i bruk til vern. Det er satt i gang et pilotprosjekt for å prøve ut "frivillig vern" som arbeidsmåte.(25.04.03)

Pressemelding

Dato: 25.04.03

Miljøvernminister Børge Brende:

- Regjeringen vil sikre naturarven og øke skogvernet

Regjeringen foreslår en satsing på økt skogvern som skal sikre høy faglig kvalitet i vernearbeidet samtidig som konfliktene reduseres. Offentlig eide skoger skal i størst mulig grad tas i bruk til vern. Det er satt i gang et pilotprosjekt for å prøve ut "frivillig vern" som arbeidsmåte. Dette kommer frem i stortingsmeldingen om Regjeringens miljøvernpolitikk og rikets miljøtilstand som presenteres i dag.

Gammel skog med døde trær er levested for hundrevis av truede arter.

Gammel skog med døde trær er levested for hundrevis av truede arter. Regjeringen foreslår en satsing på økt skogvern som skal sikre høy faglig kvalitet i vernearbeidet.Foto: Steinar Myhr/NN/Samfoto

Apollosommerfuglen er en av våre vakreste sommerfugler
Apollosommerfuglen er en av våre vakreste sommerfugler. Den er på rødlista over truede og sårbare arterunder kategorien sårbar. Foto: Lars Ove Hansen, Universitetet i Oslo

- På samme måte som vi vil ta vare på vår nasjonale kulturarv, skal vi bevare den unike norske naturarven for fremtiden, sier miljøvernminister Børge Brende.

Nasjonalparker

Regjeringen vil arbeide systematisk for å bevare et utvalg av både det typiske, det sjeldne- og det truede i norsk natur. Store naturområder vil bli sikret gjennom nasjonalparkplanen som fikk sin tilslutning fra Stortinget i 1993. Den er planlagt sluttført i 2010. I fireårsperioden 2003-2006 legges det opp til at ca. 30 av forslagene blir gjennomført. Også fremdriften i arbeidet med fylkesvise tematiske verneplaner skal holdes oppe, og arbeidet med marint vern er godt i gang.

Strategi for økt skogvern

Regjeringen legger i Rikets miljøtilstand frem forslag til strategi for økt skogvern. Det er nødvendig å øke det norske skogvernet for å ta vare på det store biologiske mangfoldet i norske skoger. Norge har i internasjonal sammenheng stor variasjon av skogtyper, også skogtyper som er internasjonalt sjeldne slik som kystgranskogene i Midt-Norge. Nær halvparten av de over 3000 truede artene på den norske rødlista lever i skog. Økt vern av skog har også positiv betydning for friluftsliv og naturopplevelse.

Bærekraftig skogforvaltning

I tillegg til økt skogvern er en videreutvikling av skogbrukets miljøhensyn på det øvrige ikke-vernede arealet svært viktig for å sikre at miljøverdiene i skog samlet sett blir ivaretatt.

En bærekraftig skogforvaltning, inkludert skogvern, har de siste årene fått større markedsmessig betydning. Norge eksporterer årlig treprodukter for over 15 milliarder kroner. Økt skogvern kan dermed også bidra til å sikre fremtidig avsetning av norske treprodukter til miljøbevisste markeder. Selv om enkelte forhold i disse landene er forskjellige, sammenlignes ofte det norske skogvernet på 1 % med Sveriges og Finlands som har vernet henholdsvis 4 % og 5% av sine produktive skogområder. De planlegger også økning av sitt skogvern.

Konfliktdempende tiltak

Regjeringen satser på flere konfliktdempende tiltak i skogvernet. Offentlig eide skogarealer vil i størst mulig grad tas i bruk til vern, og det er i samarbeid med Norges skogeierforbund satt i gang et pilotprosjekt for å prøve ut "frivillig vern" som arbeidsmåte. Generelt satses det på rask og effektiv saksbehandling. Det vil også bli videreført ordninger med vederlag for skog som båndlegges i saksbehandlingsperioden, makeskifte og frivillig salg av skog til vern.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Pål Vidar Sollie, 22 24 58 77