Historisk arkiv

Bedre forvaltning av livet i vann

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Bondevik II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Havet, kysten, fjordene og vassdragene representerer noe av det mest særegne ved norsk natur. Å ta vare på natur- og miljøkvalitetene i vann er nødvendig for å sikre at fremtidige generasjoner også skal kunne høste av verdiene havet og vassdragene gir, s

- Havet, kysten, fjordene og vassdragene representerer noe av det mest særegne ved norsk natur. Å ta vare på natur- og miljøkvalitetene i vann er nødvendig for å sikre at fremtidige generasjoner også skal kunne høste av verdiene havet og vassdragene gir, sier miljøvernminister Børge Brende. (25.04.03)

Pressemelding

Dato: 25.04.03)

Miljøvernminister Børge Brende:

- Bedre forvaltning av livet i vann

- Havet, kysten, fjordene og vassdragene representerer noe av det mest særegne ved norsk natur. Å ta vare på natur- og miljøkvalitetene i vann er nødvendig for å sikre at fremtidige generasjoner også skal kunne høste av verdiene havet og vassdragene gir, sier miljøvernminister Børge Brende. I dag legges stortingsmeldingen om Regjeringens miljøvernpolitikk og miljørikets miljøtilstand frem.

Regjeringen tar sikte på å få på plass et rammeverk for en mer helhetlig forvaltning av vassdragene i løpet av året. Foto: SFT

Fysiske inngrep, forurensning, spredning av fremmede arter og parasitter utgjør til sammen alvorlige miljøtrusler mot ferskvann og hav- og kystområder. Det er en stor utfordring å se alle disse påvirkningene i sammenheng. Frem til i dag har vi i stor grad rettet innsatsen mot én og én utfordring, men for økosystemene er det summen av menneskeskapte påvirkninger som er av betydning. Regjeringen legger nå opp til en bedre og mer helhetlig forvaltning av livet i vann i Norge.

Helhetlig forvaltning av vassdrag

Regjeringen tar sikte på å få på plass et rammeverk for en mer helhetlig forvaltning av vassdragene i løpet av året. I praksis gjøres dette ved å gjennomføre EUs rammedirektiv for vann. Direktivet fastsetter miljømål både for hvor rent vannet skal være og hvilken tilstand økosystemene i vann skal ha. Målene skal nås innen 2015 og vil være en god rettesnor for norsk forvaltning.

Kyst og havområder

Norske havområder er blant de reneste og rikeste i verden, men også her står vi overfor store utfordringer. Miljøgifter fra store deler av den nordlige halvkule transporteres til havområdene via hav- og luftstrømmer. Fiskerier, havbruksaktivitet, skipstrafikk og petroleumsvirksomhet har potensial til å påføre havmiljøet uopprettelig skade. Utviklingen av en helhetlig forvaltningsplan for Barentshavet er et første skritt i dette arbeidet. Formålet med forvaltningsplanen er å etablere rammebetingelser som gjør det mulig å balansere næringsinteressene knyttet til fiskeri, sjøtransport og petroleumsvirksomhet innenfor rammen av en bærekraftig utvikling.

Kontaktperson

Rådgiver Lene Lyngby 22 24 58 31